Hogyan adózik a home office céljára kiadott laptopok magáncélú használata?
2020-03-14

Hogyan adózik a home office céljára kiadott laptopok magáncélú használata?


A koronavírus járvány miatt kialakult helyzetre reagálva egyre több cég dönt úgy, hogy munkavállalóinak home office-t (otthonról történő munkavégzést) rendel el hosszabb-rövidebb időre, melyhez laptopot is biztosít.

A munkavállalók részére biztosított laptopok esetében a magáncélú használat sokszor nem zárható ki, hiszen nem lenne életszerű, hogy alkalmanként, két feladat közti pihenőidőben ne nézzen rá a dolgozó a Facebookra, Youtube-ra stb. Szerencsére a magyar adórendszer nem rendel ehhez a magáncélú használathoz sem munkáltatói, sem munkavállalói adókötelezettséget.

Az Szja. törvény 4.§ (2a) a) pontja szerint ugyanis nem keletkezik bevétel, ha a munkáltató a tevékenységében közreműködő munkavállalója részére biztosítja olyan eszköz használatát, amelynek használata, igénybevétele a munkavégzés, a tevékenység ellátásának hatókörében, a tevékenység ellátásának feltételeként történik (a laptop tipikusan ilyen eszköznek tekinthető). A jogszabály továbbá konkrétan ki is emeli, hogy - ezzel ellentétes Szja. törvényi rendelkezés hiányában – bevétel abban az esetben sem keletkezik, ha a dolog, a szolgáltatás személyes szükséglet kielégítésére is alkalmas, és a munkavégzés céljára történő használat, igénybevétel során/mellett egyébként nem zárható ki a magáncélú hasznosítás, használat, igénybevétel sem.