Távmunka elrendelése - jár-e az adómentes költségtérítés?
2020-03-20

Távmunka elrendelése

- jár-e az adómentes költségtérítés? -

A kormány szerda este kihirdetett rendeletében lehetővé tette, hogy a munkáltató a munkavállaló számára az otthoni munkavégzést és a távmunkavégzést egyoldalúan elrendelhesse.
Tehát már nemcsak home office, hanem távmunkavégzés is elrendelhető. Ennek abból a szempontból van jelentősége, hogy távmunka esetén a munkavégzés helye a munkáltató telephelyétől elkülönült azon hely lesz, ahol a munkavállaló a rendszeres tevékenységét folytatja (ez jellemzően az otthona, de nem feltétlenül). Ezt a Munka Törvénykönyve szabályai szerint munkaszerződésbe kell foglalni, azonban a speciális helyzetre tekintettel, a Kormányrendelet lehetővé tette, hogy munkaszerződés módosítás helyett, egyoldalú, munkáltatói elrendeléssel kerüljön sor ezen sajátos munkavégzési hely meghatározására.

Ezáltal a munkahely nem a munkáltató székhelye, telephelye lesz, hanem például a munkavállaló lakása, így nem minősülhet munkába járásnak a távmunkát végző munkavállaló munkáltató székhelyére történő utazása, közlekedése. Így a munkába járásról szóló Kormányrendeletben felsorolt esetek (eltérő közigazgatási hely, 10 év alatti gyermek, stb.) alá sem tartozhat, ha a távmunkát végző munkavállaló elmegy a munkáltató székhelyére, így ezekben az esetekben nem lehet adómentes költségtérítést (pl. 15 Ft/km összeget) adni a munkavállalónak.

Ugyanakkor, egy korábbi NAV állásfoglalás alapján (45/2018-as), ha a távmunkát végző munkavállaló például a saját gépkocsiját veszi igénybe, amikor felkeresi a munkáltató székhelyét, telephelyét, akkor az hivatali, üzleti utazásnak tekintendő. A távmunkát végző magánszemély esetében hivatali, üzleti utazásnak minősül az is, ha a munkavállaló saját gépkocsijával utazva keres fel egy partnercéget, vagy a munkaszerződés szerinti feladatának elvégzésével összefüggésben egyébként használja gépkocsiját.

Ilyen esetben a saját személygépkocsi (ideértve a közeli hozzátartozó tulajdonát képező személygépkocsit is) használata miatt fizetett költségtérítés összegéből a kiküldetési rendelvényben feltüntetett km-távolság szerint az üzemanyag-fogyasztási norma és legfeljebb az állami adó- és vámhatóság által közzétett üzemanyagár, valamint 15 Ft/km általános személygépkocsi normaköltség alapulvételével kifizetett összeg elszámolható adómentesen.