Fizetés nélküli szabadság - az orvosi ellátás megmarad!
2020-05-07

Fizetés nélküli szabadság - az orvosi ellátás megmarad!

Mint ahogy egy korábbi hírlevelünkben beszámoltunk már róla, fizetés nélküli szabadság esetén szünetel a biztosítás, ezért a munkavállalóknak egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetniük, hogy az egészségügyi ellátásra jogosultak maradjanak. 

A jogalkotók a veszélyhelyzetre tekintettel módosítottak ezen a rendelkezésen, és a veszélyhelyzet idején a fizetés nélküli szabadságon lévő munkavállalók továbbra is jogosultak lesznek az egészségügyi ellátásra, mivel május 1-jétől a munkavállalók után fizetendő egészségügyi szolgáltatási járulékot a munkaadóknak kell megfizetniük.

A munkáltatóknak nem csak egészségügyi szolgáltatási járulék fizetési kötelezettsége fog keletkezni, hanem a munkavállalói után nekik kell megállapítaniuk a járulékot, és azt be is kell vallaniuk. Annyi könnyítést ad a jogalkotó, hogy a járulék megfizetésére halasztást ad: amennyiben a munkáltató kérelemben kéri azt, akkor a veszélyhelyzet megszűnése utáni 60. napig kell megfizetni az egészségügyi szolgáltatási járulékokat.