A transzferár-nyilvántartással összefüggő adatszolgáltatási kötelezettség
2022-11-08

A transzferár-nyilvántartással összefüggő adatszolgáltatási kötelezettség

Nyár végén jelentős változások kerültek bele a társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvénybe a transzferár-nyilvántartásokkal és a szokásos piaci ár meghatározással összefüggésben. 

Eddig a transzferár-nyilvántartásnak háromszintű felépítése volt (cégcsoport mérettől függően), melynek részeként egy fődokumentumot (Master File) és egy helyi dokumentumot (Local File), valamint egy országonkénti jelentést (CbC report) kellett elkészíteni az arra kötelezett adózóknak, azonban ez kötelezettség 2023-tól kiegészül egy adatszolgáltatási kötelezettséggel is.

A módosítások értelmében a transzferár-nyilvántartási kötelezettség hatálya alá tartozó adózó a társasági adóbevallásában a szokásos piaci ár meghatározásával összefüggésben adatszolgáltatásra is köteles lesz. Mivel az adatszolgáltatást a társasági adóbevallásban kell teljesíteni, abban már szerepeltetni kell a lentebb felsorolt adatokat. Ebből következőleg fokozottan kell figyelni arra, hogy a transzferár-nyilvántartás elkészítéséhez szükséges adatok időben, a társasági adóbevallás beadása előtt rendelkezésre álljanak, különös tekintettel arra, ha például az adózó nyilvántartását a külföldi anyavállalat készíti el. Valójában eddig is a társasági adóbevallás beadásáig kellett elkészíteni a transzferár-nyilvántartást, de a gyakorlatban ezt legfeljebb ellenőrzéskor tudta az adóhatóság ellenőrizni.

Viszont most már a társasági adóbevallással együtt ezt az adatszolgáltatást is be kell adni, így amennyiben nem készül el a transzferár-nyilvántartás határidőre, akkor az adatszolgáltatásban lévő adatok megadása problémákba ütközhet.  

A transzferárazással összefüggő adatszolgáltatási kötelezettséget első alkalommal a 2022. december 31-ét követően benyújtott bevallásban kell teljesíteni.

Az adatszolgáltatásnak tartalmaznia kell: 

-    a szokásos piaci árat, 

-    az annak meghatározásánál alkalmazott módszert, valamint 

-    az azt alátámasztó tényeket és körülményeket. 

A szokásos piaci ár meghatározásával összefüggő nyilvántartási- és adatszolgáltatási kötelezettségek teljesítésének részletes szabályait a 32/2017 NGM rendelet módosításával fogják majd szabályozni, de ez a módosítás még nem jelent meg. 

Mivel a jogszabályváltozás a 2023.01.01-től beadott társasági adóbevallásokra vonatkozik, így kérdésként merül fel, hogy az eltérő üzleti évet alkalmazóknak is kell-e már adatot szolgáltatniuk, ha 2023.01.01. után kell beadniuk a társasági adóbevallásukat.

Ugyan a Tao törvény szerint az eltérő üzleti éves adózónak a társasági adó tekintetében az adó megállapítási, bevallási, adófizetési, adóelőleg-fizetési kötelezettségét az üzleti év első napján hatályos szabályok szerint kell teljesítenie, így rájuk ez a jogszabály még nem vonatkozna, a NAV egy állásfoglalása alapján kijelentette, hogy hivataluk szakmai álláspontja szerint az eltérő üzleti éveseknek alkalmaznia kell a Tao tv. 18. § (5) bekezdésében található új szabályt abban az esetben, ha 2023-ban nyújtják be a 2129 jelű társaságiadó-bevallásukat.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy például egy 2021.09.01-2022.08.31. üzleti éves adózónak 2023.01.31-ig kell benyújtania a társasági adóbevallását és ha azt 2023-ban nyújtja be, akkor már teljesítenie kell ezt az adatszolgáltatást is.