Fókuszban az adózás. Ami még fontosabb: tökéletesen megérteni Ügyfeleinket és teljesen testreszabott megoldásokkal szolgálni. Szolgáltatásaink

Feltételes adómegállapí- tások, konkrét ügyletek esettanulmányai, releváns bírósági esetjog ... Ilyen és ehhez hasonló anyagokat ölel fel dokumentumtárunk. Tudástár

Büszkék vagyunk arra, hogy nemzetközi nagyvállalatok és TOP100 magyar cégek bíznak felkészültségünkben, tapasztalatunkban ... Referenciák

Az adófizetési kötelezettség számításához segítséget nyújtó, szakértőink által készített ingyenes, interaktív programok  ... {pmx} kalkulátorok

 

Hírek

pmx
2017-10-06

A héten történt: ÁFA, EKÁER, CBCR bejelentési kötelezettség

Jelentős ÁFA reformra készül az Unió

Az Európai Bizottság 25 év óta a legjelentősebb ÁFA (HÉA) reformra tett javaslatot. A 2017. október 4-én bemutatott tervek célja, hogy a kormányzatok és a vállalkozások számára is javítsa és korszerűsítse a rendszert, valamint az ÁFA csalások megfékezése.

A Bizottság javaslatcsomagjának főbb elemei a következők:

  • Csalás elleni fellépés: az új szabályok nem tesznek különbséget közösségen belüli és a belföldi termékértékesítések között, vagyis az áfát ezentúl a vállalkozások határokon átnyúló ügyleteire is fel kellene számítani.
  • Egyablakos ügyintézési rendszer: A határokon átnyúlóan értékesítő vállalkozások egy egyablakos ügyintézési rendszerben teljesíthetnék áfakötelezettségeiket. A kereskedők bevallásaikat egy egységes online portálon, saját nyelvükön és a saját országuk szabályainak és formanyomtatványainak megfelelően nyújthatnák be, és ugyanitt az adót is megfizethetik. Majd ezután az áfát a tagállamok közvetlenül egymásnak fizetik ki.
  • Rendeltetési hely elve: Az áfa összegét mindig a végső fogyasztó tagállamában kellene megfizetni, az ott érvényes mértékben.
  • Kisebb bürokrácia: A számlakibocsátók a határokon átnyúló ügyletek esetében is mindig a saját országuk szabályainak megfelelően állíthatnák ki a számlát. Eltörölnék a határokon átnyúló ügyletekkel kapcsolatban az összesítő nyilatkozatot készítési kötelezettséget is.
  • Minősített adóalany kategória: A megbízható adózókra egyszerűbb és időtakarékosabb szabályok vonatkoznának.

A Bizottság közleménye a tervezett adóreformról teljes terjedelmében a következő hivatkozáson keresztül érhető el: LINK

 

 

Kötelezettségszegési eljárás indult az EKÁER-rel kapcsolatban

Az Európai Bizottság szerint Magyarország megsértette a HÉA (áfa) Irányelvet azzal, hogy az EKÁER keretében a vállalkozásoknak áfa fizetési célból részletes jelentést kell tenniük a NAV-nak egyes közúti fuvarozási tevékenységeikről. Ez a követelmény a Bizottság szerint azért ütközik az Irányelvbe, „mert elsősorban a határokon átnyúló uniós tranzakciókat érinti, és határátlépéshez kapcsolódó adminisztratív formaságokat vezet be.”

Amennyiben Magyarország két hónapon belül nem hoz megfelelő intézkedéseket, a kötelezettségszegési eljárás második szakaszára áttérve a Bizottság indokolással ellátott véleményt küld a magyar hatóságoknak.

 

 
CBCR bejelentési kötelezettség

Értesítjük tisztelt Ügyfeleinket, hogy a NAV-tól való értesülésünk szerint az országonkénti jelentésben (CBC) érintett NEM anyavállalat / kijelölt anyavállalat / jelentéstételre kötelezett magyar csoporttagok az Aktv. 43/O.§-ának (2) bekezdésében előírt, 2017. december 31-ig teljesítendő bejelentési kötelezettségüket a 17T201T jelű formanyomtatványon teljesíthetik majd. Ehhez a nyomtatvány frissítése jelenleg még folyamatban van.

A CBC jelentési kötelezettséggel kapcsolatban bővebb információt a legutóbbi TAX Seminar előadásunk anyagaiban találhatnak: LINK

 

Hírek

rss