Tudástár

Kalkulátorok

 

Reklámadó kalkulátor - Letöltés

 

Szerdán délelőtt változatlan tartalommal fogadta el az Országgyűlés a reklámadóról szóló törvény módosítását, amit múlt pénteken nyújtott be a kormány - tájékoztatott a napi.hu.


A módosítás következtében az 5 milliárd forint feletti bevétellel rendelkező adózók reklámadó kötelezettségevisszamenőlegesen mérséklődik, de megszűnik az adómentesség a 100-500 millió forintos bevételi tartományban: 5,3 százalékos adót kell fizetniük az érintetteknek.Nulla százalék marad a reklámadó mértéke a100 millió forintot meg nem haladó adóalaprész után. A reklám-közzététel adóköteles megrendelése után alkalmazandó 20 százalékos adó 5 százalékra csökkent.


Az adóalanyok döntésük szerint visszamenőleg is alkalmazhatják a rendelkezéseket már a 2014-es adóévre is, ám az indokolás szerint az "adómértéket annak hatálybalépése napjától számítva az adóalap napi időarányosítással megállapított – időarányos részére kell alkalmazni."

 

A változások a törvény kihirdetésétől számított 31. napon lépnek hatályba.

 

 

ÁFA teljesítési időpont kalkulátor - Letöltés

2015.07.01-től – jogharmonizációs okok miatt – újra változik az Áfa törvény az időszakos elszámolást érintően (58.-58/A. §§-ok). A változást a Módtv. két lépcsőben vezeti be:

 

2015. július 1-től még csak az időszakos elszámolású könyvviteli, könyvvizsgálati, adótanácsadási szolgáltatások esetében, majd 2016. január 1-től már minden időszakos elszámolású ügyletre alkalmazni kell az új szabályokat.

 

Az új szabályok szerint a teljesítés időpontja attól függően változik, hogy a számlát mikor állítják ki, illetve mikorra esik a fizetési határidő:

A főszabály alapján a teljesítés időpontja az elszámolással/fizetéssel érintett időszak utolsó napja lesz, ugyanakkor, amennyiben a fizetési határidő és a számla kibocsátása az elszámolással érintett időszak utolsó napját megelőzi, a számla kibocsátásának időpontja lesz a teljesítés ideje. Tovább bonyolítja a teljesítési idő megállapítását az, ha a fizetési határidő az elszámolással érintett időszak utolsó napját követő időpontra esik: ilyen esetben a teljesítés ideje a fizetési határidő lesz vagy az elszámolással érintett időszak utolsó napját követő 30. nap, ha ennél későbbi időpontra esik a fizetési határidő.

 

Az ügylet bonyolultsága mellett ez az új rendszer további adminisztrációs problémákat is okozhat: így a számlázási (vállalatirányítási) rendszereket újra kell gondolni, át kell alakítani, továbbá az előleg kezelési folyamatok is megváltozhatnak az, mivel több olyan esetet keletkeztet, melynél előlegszámla kiállítása válhat szükségessé.

 

A szabályozás megértéséhez, a számlázó és ERP rendszerek teszteléséhez, a teljesítési időpontok meghatározásához készítettünk egy kalkulátort, amely a megfelelő dátumparaméterek alapján meghatározza az új szabályok szerinti teljesítési időpontot, és figyelmeztet egyes esetekben, ha előleg kezelési folyamat alkalmazása válhat szükségessé.