CBC jelentés - Legfőbb technikai tudnivalók- FRISSÍTÉS!
2017-11-29

Számos kérdés érkezett hozzánk az elmúlt napokban a CBC adatszolgáltatással és bejelentéssel kapcsolatban, illetve kaptunk az országonkénti jelentésről (CBC) egy NAV állásfoglalást is, melyek nyomán szeretnénk most Önöknek összefoglalni a legfontosabb dolgokat, pontosítani az eddig közölt információkat:

1. Mely vállalatokat érint az országonkénti jelentés? 

2. Milyen minőségben lehet a magyar csoporttag CBC jelentés benyújtására kötelezett? 

3. Hogyan alakul az országonkénti jelentés benyújtásának határideje? 

4. Mit, milyen formában kell bejelenteni mindenkinek a CBC adatszolgáltatással kapcsolatban 2017.december 31-ig?- FRISSÍTÉS!

 

1. Mely vállalatokat érint az országonkénti jelentés?

Először is fontos tisztázni, hogy azokat a multinacionális vállalatcsoportokat, csoporttagokat érinti az országonkénti jelentés, amelyeknél az adatszolgáltatási pénzügyi évet megelőző pénzügyi évre vonatkozó konszolidált bevétele eléri a 750 000 000 eurót vagy az ezzel megközelítően egyező forintösszeget az MNB 2015. január havi átlagos devizaárfolyama alapján számítva.
Mint azt később látjuk majd, az első adatszolgáltatási pénzügyi év a 2016. január 1-jén, illetve bizonyos körnek a 2017. január 1-jén kezdődő üzleti év, így ennek megfelelően a 2015. évi vagy a 2016. évi konszolidált árbevételt kell vizsgálnunk.

 

2. Milyen minőségben lehet a magyar csoporttag CBC jelentés benyújtására kötelezett?

A. Végső anyavállalat: A multinacionális vállalatcsoport magyar adóügyi illetőségű végső anyavállalata.

B. Önállóan jelentéstételre kötelezett: A multinacionális vállalatcsoport végső anyavállalatától eltérő – magyar adóilletőségű – csoporttagja, ha

  • a végső anyavállalatának nincs országonkénti jelentés benyújtási kötelezettsége az adóügyi illetősége szerinti államban, illetve területen,
  • a végső anyavállalatának van ugyan országonkénti jelentés benyújtási kötelezettsége, de azzal az állammal, ahol a végső anyavállalat adóügyi illetőséggel rendelkezik Magyarországnak nincs olyan hatályos egyezménye, amely alapján a magyar adóhatóságnak megküldenék az anyavállalat CBC jelentését – tehát a NAV nem kapja meg az adatokat automatikusan, ilyen pl. jelenleg az USA
  • a végső anyavállalat adóügyi illetősége szerinti államban, illetve területen rendszerhiba áll fenn és ezt a körülményt az állami adóhatóság jelezte a csoporttagnak, ÉS bármelyik fenti esetben
  • a multinacionális vállalatcsoportnak nincs olyan csoporttagja, amely az adatszolgáltatási pénzügyi év tekintetében teljesíti a multinacionális vállalatcsoport valamennyi, az Európai Unióban adóügyi illetőséggel rendelkező csoporttagja tekintetében az országonkénti jelentés benyújtási kötelezettséget.
  • Ezen kívül felmerülhet még, hogy az előbbi esetek bármelyike teljesül, és éppen a magyar csoporttagot jelölik ki arra, hogy teljesítse minden EU-s adóügyi illetőséggel rendelkező csoporttag tekintetében az országonkénti jelentés benyújtási kötelezettséget. 

C. Kijelölt anyavállalat:

  • A magyar adóügyi illetőségű tagvállalatot a CBC jelentés tekintetében anyavállalatnak jelölik ki.

 

3. Hogyan alakul az országonkénti jelentés benyújtásának határideje?

A CBC jelentés benyújtására előírt határidők és az első jelentéstétellel érintett pénzügyi évek a következőképp alakulnak:

  • Első adatszolgáltatási pénzügyi év: 2016. január 1-jén vagy azt követően kezdődő
  • érintett alanyi kör: határidő: az adatszolgáltatási pénzügyi évének utolsó napját követő 12 hónapon belül, vagyis legkorábban 2017. december 31. (naptári éves üzleti év esetén).
    • Végső anyavállalat,
    • Anyavállalatnak kijelölt csoporttag.
  • határidő: az adatszolgáltatási pénzügyi évének utolsó napját követő 12 hónapon belül, vagyis legkorábban 2017. december 31. (naptári éves üzleti év esetén).

 

  • Első adatszolgáltatási pénzügyi év: 2017. január 1-jén vagy azt követően kezdődő
  • érintett alanyi kör: határidő: az adatszolgáltatási pénzügyi évének utolsó napját követő 12 hónapon belül, vagyis legkorábban 2018. december 31. (naptári éves üzleti év esetén).
    • Önállóan jelentéstételre kötelezettek
  • határidő: az adatszolgáltatási pénzügyi évének utolsó napját követő 12 hónapon belül, vagyis legkorábban 2018. december 31. (naptári éves üzleti év esetén).

 

  • Formanyomtatvány: 16(17)CBC

 

4. Mit, milyen formában kell bejelenteni mindenkinek a CBC adatszolgáltatással kapcsolatban 2017.december 31-ig?

Az országonkénti adatszolgáltatással kapcsolatos bejelentési kötelezettség az érintett multinacionális vállalatcsoportok MINDEN magyar adóügyi illetőségű csoporttagját érinti, azokat is, akik CBC adatszolgáltatásra nem lesznek kötelezettek. Ebben a bejelentésben kell ugyanis közölni a magyar adóhatósággal – többek között –, hogy a magyar csoporttag-e a CBC jelentés benyújtására kötelezett, és ha nem, akkor helyette ki teljesíti majd az adatszolgáltatást, honnan várhatja majd a NAV az információkat.
A bejelentési kötelezettség határideje főszabály szerint mindig az adatszolgáltatási pénzügyi év utolsó napja, de mivel bizonyos alanyi körnek már 2016-ról is jelenteni kell (Végső anyavállalat, Anyavállalatnak kijelölt), így ők 2016 tekintetében kaptak egy 12 hónapos haladékot. Következésképpen tehát minden alanyi körnél, a 2016-os és 2017-es első adatszolgáltatási pénzügyi évek tekintetében is 2017.december 31. a bejelentéstétel határideje (amennyiben a naptári évvel megegyező üzleti évet alkalmaznak).
Az általunk kért, a NAV országos álláspontját tartalmazó állásfoglalása továbbá megerősíti, hogy a már 2016-ról is CBC adatszolgáltatást teljesítők esetében 2 garnitúra 17T201T nyomtatványt kell beküldeni, egyet 2016-ról, egyet pedig 2017-re vonatkozóan. Ezen kívül arra is felhívták a figyelmet, hogy működő vállalkozások esetében változásbejelentésként kezelik az első bejelentést is, tehát a 17T201T nyomtatvány B06-os lap 24-es blokkját kell kitölteni (ennek megfelelően a kitöltési útmutató is frissítésre került).


Tehát a NAV telefonos megkeresésére kapott válasz alapján arra kérjük tisztelt Ügyfeleinket, hogy amennyiben már működő vállalkozásként a bejelentést – nem változásbejelentésként – az A04-es lapon teljesítették, küldjenek be egy javító változásbejelentést is (a B06-os lapon).