Adóátvilágítás / tranzakciós adótanácsadás

Adóátvilágítás / tranzakciós adótanácsadás


A gazdasági társaságoknak életciklusuk különböző szakaszaiban számos alkalommal szükségük lehet arra, hogy egy külső szakértői szem felmérje, értékelje adózási folyamataikat, megállapítsa az esetleges kockázatokat, vagy tanúsítsa, hogy jogszerűen teljesítik-e az adókötelezettségeiket.

Az adóátvilágítás talán leggyakrabban akvizícióhoz, M&A tranzakcióhoz kapcsolódik és jellemzően a potenciális vevő, befektető érdekében kerül elvégzésre. Ugyanakkor, nem ritka az ún. eladó-oldali tax due diligence sem, amikor az eladó saját magát készíti fel adózási oldalról is egy jövőbeni akvizícióra.

A másik gyakori adóátvilágítási terület az, amikor az adóhatósági ellenőrzésre való felkészülés jegyében világíttatja át egy cég néhány, vagy akár a teljes adózási folyamatát.

A fenti két nagy csoport mellett természetesen még számos esetben merül fel az adóátvilágítás szükségessége, adott társaságcsoport átalakításának céljától kezdve, a finanszírozási struktúra optimalizálásán át, az adóoptimálisabb "supply-chain" kialakításáig.


Tapasztalatunk

Az elmúlt három évtizedben több tucat adóátvilágítást végeztünk, ahol az átvilágított cégek tevékenysége többek között a biztosítástól, az épületüzemeltetésen át a hulladékfeldolgozásig és az agrárgazdaságig terjedt.

Ebből kifolyólag számos üzleti terület adózását és potenciális adózási kockázatait jól értjük, gyorsan, hatékonyan, lényegre törően és így versenyképes díjazás mellett tudjuk támogatni megbízóinkat az M&A projektjeik során.

Alapvetően a közepes cégméret-tartományban [árbevétel 5-100 MRD HUF, foglalkoztatottak száma 50-2500 fő] relevánsak a tapasztalataink, valamint számos nemzetközi projektben is részt vettünk már, amikor a tranzakció tárgya több országban működő vállalatcsoport eladása, megvásárlása volt, amely esetekben alapvetően a hazai cégek adóátvilágítását végeztük a külföldi projekttagokkal szoros együttműködésben.


Szolgáltatásaink

A teljeskörű, minden releváns adónemre kiterjedő, részletes átvilágítás mellett, természetesen igény szerint végzünk csak a kiemelt területekre, illetve csak a jelentős adókockázatokra fókuszáló, illetve részleges adóátvilágításokat is.

A tranzakció végrehajtásának, lebonyolításának, legoptimálisabb adózási megoldásainak a kidolgozásában, illetve az adásvételi és egyéb szerződések adózási szempontú kialakításában is támogatjuk megbízóinkat.