Kedvező változások a személygépkocsi bérleti (lízing) díjának áfa levonásával kapcsolatban
2018-10-19

Az Európai Tanács október 2-án hozott egy határozatot, melyben engedélyezik Magyarország számára, hogy a személygépkocsik bérbevétele esetén a bérleti díjban foglalt előzetesen felszámított általános forgalmi adó, a magáncélú használat aránynak igazolása nélkül is 50%-ban levonható legyen.

Miért jelent ez könnyítést a vállalkozások számára?

A jelenlegi gyakorlat szerint a személygépkocsik bérbevétele, illetve az Áfa törvény vonatkozásában annak minősülő nyílt végű lízingje esetén a díjban foglalt előzetesen felszámított áfa csak olyan mértékben vonható le, amilyen mértékben az az adóköteles tevékenységét szolgálja. A magáncélú és üzleti célú használatot az adózóknak kell bizonyítania, megfelelő dokumentációval alátámasztva, mely jellemzően az útnyilvántartás szokott lenni. Ezen dokumentációt úgy kell vezetni, hogy abból egyértelműen ki kell derülnie, hogy az adott személygépkocsi adott havi futásteljesítményéből mennyi km vonatkozott az üzleti és mennyi magáncélú használatra. Ebből kifolyólag az útnyilvántartások elkészítése jelentős adminisztrációs terhet jelentenek nemcsak a vállalkozások számára, hanem sok esetben a munkavállók részére is.

Amennyiben az Európai Tanács határozatát a magyar áfa törvényen is átvezetik - a törvényjavaslat október 19-én került benyújtásra -, úgy 2019. január 1-jétől megnyílik a lehetőség arra, hogy amennyiben egy vállalkozás nem kívánja útnyilvántartással alátámasztani az üzleti és magáncélú használatot, dönthet úgy is, hogy csak a bérleti (lízing) díjban foglalt előzetesen felszámított áfa 50%-át helyezi levonásba és ezzel az eddigi adminisztrációs terhet megszünteti.

Természetesen vannak olyan vállalaton belüli döntések, amelyek vagy nem engedik meg a magáncélú használatot, vagy azt jelentősen korlátozzák, az ilyen vállalatok esetében továbbra is megmarad az a lehetőség, hogy útnyilvántartással alátámasztva a tényleges üzleti célú használat arányában vonhassák le az előzetesen felszámított áfát, mely így meghaladhatja az 50%-ot, ezért ezt a lehetőséget csak azoknak a vállalkozásoknak lesz érdemes továbbra is alkalmazniuk, amelyeknél az üzleti célú használat eddig is jelentősen meghaladta az 50%-ot.

Az Áfa törvény ezen könnyítése a legfeljebb kilenc személyes és legfeljebb 5 tonna össztömegű személygépkocsik bérbevételére fog vonatkozni.