Az Európai Bizottság javaslata az ÁFA bevallások egységesítésére
2013-10-25

Az Európai Bizottság közzétette javaslatát a közös hozzáadottértékadó-rendszerről szóló 2006/112/EK irányelvnek az egységes héa (ÁFA)bevallás tekintetében történő módosításáról.

A javaslat hátterében az áll, hogy a héa(ÁFA)rendszer keretében a vállalkozásoknak rendszeres időközönként héa(ÁFA)bevallást kell készíteniük, mely akár meglehetősen bonyolult is lehet, ha különböző tagállamokban nyújtanak be héabevallásokat. A helyzet bonyolultsága az eltérő információk közléséből, a nem összehangolt fogalommeghatározásokon alapuló adatközlésből, a megfelelő közös iránymutatások hiányából, a bevallásokra és a korrekciókra vonatkozó szabályok és eljárások különbözőségeiből, valamint az adott ország hivatalos nyelve használatának előírásából fakad.

A probléma megoldása érdekében a héa jövőjéről szóló zöld könyvről folytatott konzultáción keresztül a Bizottság kikérte az érdekelt felek véleményét az egységes héabevallás lehetőségéről. Az érdekeltektől kapott pozitív visszajelzések nyomán a héa jövőjéről szóló közleményében a Bizottság kötelezettséget vállalt arra, hogy 2013 vége előtt javaslatot készít az egységesített héabevallásról, melyet most jelen dokumentummal teljesített is.

Amennyiben a javaslat elfogadásra kerül, a módosított rendelkezéseket a tagállamoknak legkésőbb 2016. december 16-ig át kell ültetniük a gyakorlatba.