A delaware-i struktúrák vége?
2019-10-31

A delaware-i struktúrák vége?

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy olyan állam az Amerikai Egyesült Államokban, amelyik valamilyen kiszámíthatatlan okból igen kedvező feltételeket teremtett az ott letelepedett társaságok számára.

A kedvezmények közül kiemelkedett, hogy a Delaware – mert róla van szó, bár Nevada is hasonlóan működik – államban bejegyzett cégeknek nem kellett közzétenni a tényleges tulajdonosukat (benefical owner), és a társaságok nyereségadója is zéró értéket jelentett. Mindez számos „lehetőséget” nyújtott a cégstruktúrák kialakításakor, és így az egy irodaházra jutó cégek száma a 100 000 cég/irodaház fölé emelkedett.

2019. október 22-én az amerikai törvényhozás képviselőházában (United States House of Representatives) elfogadásra került egy olyan törvényjavaslat, amelyik az USA államaiban bejegyzett cégek esetében kötelezően előírná a tényleges tulajdonosok azonosítását és közzétételét egy arra létrehozott adatbázisban.

A cél egyértelmű, a névtelenséget – és egyes államokban a zéró adót – számos természetes személy használta pénzmosásra, átláthatatlan cégstruktúrák kialakítására, csalárd pénzügyi tranzakciókra és adóelkerülésre.

Amennyiben az amerikai törvényhozás Szenátusa elfogadja a törvényjavaslatot, és az életbe lép, a magyar adóhatóságok számára is hozzáférhetővé válik a Delaware-ben bejegyzett társaságok tényleges tulajdonosaira vonatkozó adatok. 

Hogy ezzel mit fog kezdeni az adóhatóság? Ezt mindenkinek a fantáziájára bízzuk.

Bővebben: LINK