Általános fordított adózást vezet be Csehország
2019-11-05

Általános fordított adózást vezet be Csehország

A Cseh Köztársaság 2020. január 1-jétől élhet azzal az Európai Unió Tanácsának irányelvében rögzített lehetőséggel, amelyik 2022. június 30-áig lehetővé teszi a

  • 17. 500 EUR-t meghaladó
  • kizárólag belföldi (csehországi) teljesítésű
  • szolgáltatások és termékértékesítések esetén

az ún. általános fordított adózás bevezetését, amelynek keretében a fenti feltételeknek megfelelő ügyletekben a cseh áfát (Csehországban: DPH) a terméket, szolgáltatást beszerző adóalany számítja fel és a vonatkozó feltételek esetén helyezi levonásba.

A lépésre az irányelvben célként megjelölt áfacsalások visszaszorítása érdekében került sor.
Az általános fordított adózás esetében – összeghatár felett és belföldi ügyleteknél - nem számít az, hogy mi az értékesített termék, vagy a nyújtott szolgáltatás, arra mindenképp alkalmazni kell a fordított adózás intézményét.

Abban az esetben, ha egy magyarországi társaságnak cseh áfaregisztrációja van és olyan ügyletet bonyolít, amiben a cseh áfatörvény alkalmazandó (pl.: cseh belföldi értékesítés), úgy az áfakötelezettség teljesítésekor erre a szabályra is tekintettel kell lenni, ami alapvetően pozitív, cash flow előnyben mutatkozik meg.
Az általános fordított adózás nem vonatkozik a határon átnyúló ügyletekre és a határértéket el nem érő értékesítésekre, szolgáltatásnyújtásokra.

Jelen pillanatban Magyarország nem tervezi az általános fordított adózás bevezetését, persze, ebben az is közrejátszik, hogy Magyarország – a korábbi években - már számos olyan intézkedést vezetett be (online kassza, belföldi összesítő jelentés, EKAER, online számla adatszolgáltatás) amelyek védik a költségvetési áfabevételeket.