Munkába járás járvány idején: adómentes lehetőségek a tömegközlekedés elkerülésére
2020-03-17

Munkába járás járvány idején: adómentes lehetőségek a tömegközlekedés elkerülésére


A munkáltatók többsége tisztában van azzal, hogy munkavállalójának csak kivételes esetekben kell kötelezően kifizetnie a személygépkocsival történő munkába járás költségtérítését, melyre 9 Ft/km összeget kell adnia. Ugyanakkor a munkáltató egyes munkavállalóinak saját elhatározásból szélesebb körben is biztosíthat költségtérítést, magasabb összegben és adómentesen.

Hogy erre miért lehet szüksége?
A jelenlegi koronavírus miatti vészhelyzetben jogos igényként merülhet fel a munkavállalókban, hogy nem tömegközlekedéssel kívánnak munkába járni. Ezt bizonyos esetekben 15 Ft/km hozzájárulás összegéig a munkáltató adómentesen biztosíthatja.

Mely munkavállalók lehetnek erre jogosultak?
Azon dolgozók, akik az alábbi feltételek valamelyikének megfelelnek:
    eltérő közigazgatási helyről jár be munkába (lakhelye, tartózkodási helye másik településen van),
    bölcsődei ellátást igénybe vevő gyermeke van (ekkor nem feltétel az eltérő közigazgatási hely),
    tíz év alatti köznevelési intézményben tanuló gyermeke van (ekkor sem feltétel az eltérő közigazgatási hely),
    • ha a munkavállaló mozgáskorlátozottsága, illetve a súlyos fogyatékossága miatt nem képes közösségi közlekedési járművet igénybe venni (ekkor sem feltétel az eltérő közigazgatási hely).

Szükséges, hogy ezen munkavállalók rendelkezzenek saját gépkocsival?
Fontos tudni, hogy amennyiben a munkáltató a 15 Ft/km költségtérítést adja, az Szja törvény nem írja elő annak vizsgálatát, hogy milyen közlekedési eszközzel jár munkába a munkavállaló. Így akár más személygépkocsijával (összeállhatnak, és egy gépkocsival járnak be többen, vagy kölcsönkérheti a szomszédjától, családtagjától, barátjától), de kerékpárral is mehet munkába a dolgozó; a 15 Ft/km adómentesen adható a fentebb felsorolt személyi körbe tartozó bármely munkavállalónak.

Mivel minden munkáltatónak érdeke, hogy munkavállalói egészségesen, munkára alkalmas állapotban menjenek munkahelyükre, így a fenti munkavállalók esetén megoldható adómentesen, hogy amennyiben nem tömegközlekedéssel járnak, 15 Ft/km összeget adjon számukra a munkáltató.

Sajnos azon munkavállalók részére, akik ugyan a fentiekkel azonos településről járnak munkába, de nincs pl. 10 éven aluli gyermekük, nem adható adómentesen ez a költségtérítés; esetükben a home office lehet a megoldás, amelyről mi is írtunk.

Mi a teendő abban az esetben, ha a munkavállalónak adott hónapra már megtérítettük a tömegközlekedési bérletét, most viszont autóval szeretne járni?
Erre az esetre nincs konkrét útmutatás, ugyanakkor úgy véljük, hogy megfelelő megoldás, ha a munkavállaló visszafizeti a munkáltatónak a (havi) bérlet árának a hónapban még munkában töltendő napok számával arányos részét. Így a további munkanapokra jogosulttá válhat a 9, vagy akár a 15 Ft/km-es adómentes munkába járási költségtérítésre.