Hogyan támogassuk adóhatékonyan az egészségügyi intézményeket?
2020-03-24

Hogyan támogassuk adóhatékonyan az egészségügyi intézményeket?


Rendkívül fontos téma, hogy a mostani helyzetben hogyan lehet a legadóhatékonyabban támogatni az egészségügyet.

Amennyiben a támogatni kívánt egészségügyi intézménynek van egy közhasznú alapítványa, akkor részükre juttathatunk természetbeni vagy pénzbeli adományt, akár társasági adóalap csökkentési lehetőséggel is.
Amennyiben a juttatás körülményei megfelelnek a társasági adó törvény adomány fogalmának, akkor elismert költség lesz az átadott adomány, így csökkenti az adózás előtti eredményt.
Másrészt lehetőség van még további 20%-os adóalap csökkentésre is, ha pozitív az adóalapja az adományozónak.

Ugyanakkor mind a költségként való elismertségnek, mind az adóalap csökkentésének további szigorú feltételei vannak.
Többek között ilyen, hogy a juttatásban részesülő közhasznú szervezet legyen (hiába alapítvány, ha nem közhasznú, akkor nem számolható el az adomány), rendelkezzen a közhasznú szervezet által kiállított igazolással, valamint a juttatás nem jelenthet vagyoni előnyt a juttatónak.

Nagyon fontos kitétel, hogy a juttatás nem jelenthet vagyoni előnyt, de ez nem jelenti azt, hogy az adományozó nevére, tevékenységére történő utalás nem történhet.
Gyakorlati példákkal élve, a juttatott kirakhatja a falra az adományozó nevét és összegét, elnevezhet az adományozóról egy termet, épületet; ezek nem minősülnek vagyoni előnynek. Viszont, ha az adott kórházban az adományozó vagy például hozzátartozója – az adományra tekintettel – ingyenesen kap egyébként térítésköteles szolgáltatásokat (pl. alapítványi szobát, magánjellegű ellátást/vizsgálatot), az már az adományt kizáró vagyoni előnynek minősül.

Érdemes még kitérni az adomány esetleges áfakötelezettségére is, amennyiben nem pénzbeli adományozás történik (pénzadomány esetén természetesen nem merül fel áfakötelezettség). 
Ha természetben adunk adományt, akkor amennyiben a társasági adónál előírt feltételeknek megfelel a juttatás, akkor ez az áfában is adománynak minősül, mivel hasonló feltételrendszere van (közhasznú, írásos igazolás, nem jelent vagyoni előnyt), és ekkor az áfát sem kell megfizetni.