Elhalasztja a NAV a kötelező átállást az 2.0-ás XSD verzióra
2020-03-25

Elhalasztja a NAV a kötelező átállást az 2.0-ás XSD verzióra


A koronavírus okozta járvány miatt elhalasztja a NAV a 2.0-ás XSD verzióra való kötelező átállást az Online Számla rendszerben.

Habár a napokban számos platformon – többek között a számlázószoftvereket biztosító cégek által küldött hírlevelekben is - figyelmeztettek a közelgő határidőre, a NAV mai tájékoztatása alapján nem szünteti meg az Online Számla rendszer 1.1 XSD verziójának támogatását és nem teszi kötelezővé a 2.0 XSD alkalmazását 2020. április 1-jétől.

Az Adóhatóság ezzel az intézkedéssel kívánja biztosítani a kötelező adatszolgáltatás folytonosságát, hiszen a 2.0 verzióra történő átállás olyan technikai műveletekkel járhat, amely személyes jelenlétet igényelne, amely viszont a jelenlegi veszélyhelyzetre tekintettel nem ajánlott.

Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy a 2.0 XSD már 2020. február 27-től használható éles környezetben, párhuzamosan az 1.1 XSD verzióval, és az átálláshoz minden feltétel adott az Online Számla rendszer oldalán
Ebből kifolyólag az Adóhatóság arra kéri az adózókat, hogy amennyiben a jelen körülmények lehetővé teszik, lehetőség szerint folytassák az átállás előkészületeit annak érdekében, hogy új XSD verzió mihamarabb használható legyen.

A jelenlegi információk alapján az 1.1 XSD kivezetésének és a 2.0 XSD használatára történő átállás végső határideje 2020. július 1-jére módosult.

Amennyiben a fentiekkel kapcsolatban bármilyen kérdésük felmerül, keressenek minket bizalommal!