Meddig szüneteltethetem egyéni vállalkozásomat a vírus ideje alatt?
2020-04-14

Meddig szüneteltethetem egyéni vállalkozásomat a vírus ideje alatt?

KATÁ-s adózók figyelem!

Az egyéni vállalkozások, így a KATA szüneteltetésével kapcsolatban szeretnénk felhívni a figyelmüket egy nagyon fontos értelmezési kérdésre, mely szintén segíthet ezekben a kihívásokkal teli időkben.

Mint az sokak által már ismert, az egyéni vállalkozó – a Katás vállalkozót is ideértve – egyéni vállalkozói tevékenységét legalább egy hónapig és legfeljebb két évig szüneteltetheti. Ez a két éves korlát viszont nem a teljes vállalkozói létre utal, hanem úgy kell értelmezni, hogy egybefüggően legfeljebb két évre lehet szüneteltetni az egyéni vállalkozói tevékenységet. Vagyis akár egy aktív hónap után ismét megnyílik erre az egybefüggően maximum két évig tartó szüneteltetésre a lehetőség.

Katás egyéni vállalkozónak nem kell a tételes adót megfizetnie arra a hónapra, amelynek egészében tevékenységét szüneteltette (ha egyéni vállalkozó tevékenységet valóban nem folytatott).

A tört hónapok után viszont ugyanúgy meg kell fizetni a vonatkozó tételes adó összegét, úgyhogy erre mindenképpen érdemes tekintettel lenni az időzítésnél.