Megjelent az új Kormányrendelet, mely megadja a már beharangozott éves adókra vonatkozó bevallási, befizetési kötelezettség halasztásának részletszabályait
2020-04-23

Megjelent az új Kormányrendelet, mely megadja a már beharangozott éves adókra vonatkozó bevallási, befizetési kötelezettség halasztásának részletszabályait

A társasági adóra, és ehhez kapcsolódóan az innovációs járulékra is vonatkozóan a Kormányrendelet az adóbevallás elkészítésének esedékességét eltolta 2020.09.30-éig, azaz eddig kapnak haladékot a vállalkozások a bevallásuk elkészítésére.

Mit is jelent ez a gyakorlatban a vállalkozások részére?

Mivel nemcsak a bevallás beküldésére kell gondolni, hanem az abban szereplő kötelezettségekre is, így az éves adó megállapítására, annak megfizetésére, illetve ezen bevallás alapján az adóelőleget is be kell vallani, majd ez alapján meg is kell fizetni ezeket, ezért ez a lehetőség több, mint adminisztrációs könnyítés.

Emellett a bevallás beküldéséig is kell adóelőleget fizetni, melyet viszont elvileg a május 31-éig (eltérő üzleti év esetén ez más időpont) beadott bevallás alapján kellene megtenni, mi lesz most ezzel?

Hogyan rendelkezik ezen kérdésekről a jogszabály?

A Kormányrendelet nem csak a normál üzleti éves adózóknak adja meg a lehetőséget a halasztásra, hanem minden adózónak, így az eltérő üzleti éveseknek is, amennyiben a bevallási kötelezettségük 2020.04.22-2020.09.30-a közé esik.

A Kormányrendeletben adott halasztás lehetősége nemcsak azzal jár, hogy a vállalkozások szeptember 30-ig készíthetik el a társasági adóbevallásukat (és ezzel együtt az innovációs járulék bevallását is), hanem azzal is, hogy a társasági adójukat (a már befizetett adóelőlegek és a tényleges adó különbözetét) is szeptember 30-ig kell megfizetniük, így nem csak adminisztrációs könnyítéshez juthatnak, hanem ez likviditási előnyt is jelent.

Ugyanakkor figyelemmel kell lenni a társasági adóelőleg kötelezettségre is, mivel az éves adóbevallás nemcsak az adott évi társasági adóra vonatkozik, hanem az adóelőlegre is. Ebből kifolyólag, ha egy normál üzleti éves adózót veszünk figyelembe, akkor a második félévre vonatkozóan nem lesz adóelőleg bevallása benyújtva május végén. Ezért a Kormányrendelet szabályozza ezt is, mégpedig úgy, hogy az előző évi bevallásban bevallott adóelőleget kell tovább fizetni, az előírt ütemezésben.

A Kormányrendelet csak a rendelet hatálybalépésének napja (2020.04.22.) és 2020. szeptember 30-a között esedékessé váló adóelőlegekre ad különös szabályt, mely a következőket jelenti normál üzleti adóéves vállalkozók esetén:

Amennyiben havi adóelőleg volt előírva, akkor a július-szeptember hónapokra még nem lesz adóelőleg bevallás, ezért a 2020. első félévében fizetett havi adóelőleget kell megfizetni július, augusztus és szeptember 20-áig.   

Negyedéves adóelőleg esetén a II. negyedéves adóelőleget a normál módon, július 20-áig kell megfizetni, az előző évi (1829) bevallás alapján.

A probléma a szeptemberi adóelőleggel van a III. negyedévi, illetve havi adóelőlegfizetésre kötelezettek esetén. Ugyanis erre az időszakra még nem lesz előírva adóelőleg, viszont a fizetési határideje október 20-a, ugyanakkor a Kormányrendelet különös rendelkezése csak a szeptember 30-áig esedékes adóelőlegekre vonatkozik.

Hogy ez miért jelent problémát? Azért, mert a Kormányrendelet úgy fogalmaz, hogy a társasági adóbevallás esedékessége szeptember 30-a, ugyanakkor a társasági adótörvényben foglalt adóelőleg megállapítási szabályokat nem változtatja meg, sőt maga a Kormányrendelet hivatkozik is rá. Ami viszont úgy fogalmaz, hogy az adóbevallás esedékességét követő második naptári hónap első napjával kezdődő 12 hónapos időszakra kell a társasági adóelőleget bevallani. Ez pedig azt fogja jelenteni, hogy a szeptember 30-áig beadott bevallás csak november 1-jétől fogja előírni az adóelőleget, így a 2020. októberben esedékes adóelőlegekre – jelenleg - nincs különös szabály. Így sem a III. negyedéves adóelőleg, sem az október havi adóelőleg nincs rendezve jelenleg.

További problémát vet fel, hogy 12 hónapos időszakra kell az adóelőlegbevallást megtenni, így az is kérdésként merül fel, ha november 1-jétől kell megállapítani az adóelőleg kötelezettséget a következő 12 hónapra, akkor 2021.10.31-ig ezen szeptemberi bevallás alapján már lesz előleg bevallva, előírva. Így majd a normál 2021.05.31-ig beadandó 2029-es bevallásban nem lehet majd adóelőleget bevallani a 2021.07.-2021.10. hónapokra? A jelenlegi jogszabályi környezet szerint nem.

Illetve szintén megoldásra vár még a 29-es bevallási nyomtatványok átalakítása is, mivel a jelenlegi verziójú bevallások nem tudják kezelni az új szabályokat.

Eltérő üzleti éves adózókra akkor vonatkoznak az új szabályok, amennyiben a társasági adóbevallásuk határideje április 22. és szeptember 30. közé esik, például már egy november 30-ai mérlegforduló napos társaság esetén is. Ugyanakkor, a normál üzleti éves adózók esetén leírt probléma az eltérő üzleti éveseknél is jelentkezni fog, mivel havi bevallás esetén ugyanúgy kell eljárni, mint a normál üzleti éves adózok esetén, vagyis arra az időszakra, melyre még nincs bevallva adóelőleg, az előző évi adóelőleget kell folytatni, de a 2020. 10. havi adóelőlegre itt sincs jelenleg szabály.

Egy példával élve: az eltérő üzleti éves társaságnak 2020.06.30-áig kellene adóbevallást beadnia, melyet csak szeptember 30-áig teljesít, így augusztusra és szeptemberre még nem lesz adóelőleg bevallása, ezért havi bevalló esetén augusztus 20-án és szeptember 20-án ugyanazt a mértékű adóelőleget kell megfizetnie, melyet június 20-án megfizetett, de az október 20-án fizetendő adóelőlegre ekkor sincs szabály, a Kormányrendelet nem vonatkozik rá, míg az új adóelőlegbevallás viszont csak november 1-jétől lesz esedékes.

Amennyiben negyedéves bevalló, akkor ez ő esetében a IV. negyedéves előlegét normál módon (az előző adóbevallása alapján ez már elő van írva részére) megfizeti augusztus 20-áig. Ugyanakkor, a negyedéves bevalló esetén pedig az a probléma, hogy honnan kell majd számolnia az I. negyedéves adóelőleg időszakát.

Ezen problémák feloldására várhatóan új rendelet fog születni, melyről természetesen szintén tájékoztatjuk Ügyfeleinket, illetve amennyiben bármilyen hatósági állásfoglalás, tájékoztatás lesz, arról is haladéktalanul küldünk értesítést.      


A társasági adóhoz hasonlóan kell kezelni az innovációs járulékot is, mivel ugyanazon bevallásban valljuk be ezt a kötelezettséget is, így értelemszerűen az innovációs járulék bevallásunk esedékessége szintén szeptember 30-a lesz és a fizetési kötelezettsége is ugyanúgy halasztódik.

Az innovációs járulékra is kell előleget fizetni, így itt is fennáll az a probléma, hogy mi alapján kell megfizetni az innovációs járulékelőleget, ha nincs még bevallás. A szabály itt is ugyanaz, az előző időszakra bevallott előleget kell megfizetni azon időszakra, melyre még nem történt előlegbevallás.

Ugyanakkor, mivel az adóelőleget hasonlóan kell megállapítani, mint a társasági adónál, így itt is ugyanaz a probléma jelentkezik, mint amit ott leírtunk, azzal a különbséggel, hogy az innovációs járulék előleg mindenki számára negyedéves kötelezettség, így itt azok a problémák lépnek fel, mint a negyedéves társasági adóelőleg esetén már leírtunk.

Amire még érdemes odafigyelni, hogy mind a társasági adóelőlegre, mind az innovációs járulék előlegre lehet mérséklést kérni, abban az esetben, ha a 2020. évi várható árbevétel-eredmény alapján nem fog akkora adókötelezettség keletkezni, mint az adóelőlegek alapján megfizetendő. Vagyis, amennyiben a 2020. évben jelentősen alacsonyabb lesz az árbevétel és az adózás előtti eredmény, mint a 2018. és 2019. években, akkor érdemes élni az előleg mérséklési lehetőséggel, amelyhez egy kérelmet kell benyújtani ezen adóelőlegek esedékessége előtt.