SZÉP kártya – emelkedik az értékhatár és csökken az adóterhelése
2020-05-07

SZÉP kártya - emelkedik az értékhatár és csökken az adóterhelése


A veszélyhelyzetre tekintettel a SZÉP kártya juttatás kedvezményes adózási értékhatárait a 2020. évre, tehát nem csak a veszélyhelyzet idejére, megemelték. Mind a különböző alszámlákra utalható összeg, mind az éves keret megváltozott az alábbiak szerint:


  • szálláshely alszámlán évi 400 ezer forint (225 eFt-ról),
  • vendéglátás alszámlán évi 265 ezer forint (150 eFt-ról),
  • szabadidő alszámlán évi 135 ezer forint (75 eFt-ról)

összegig minősül béren kívüli juttatásnak ez a cafetéria elem.

Az éves keretösszeget évi 800 ezer forintra (450 eFt-ról) növelték, ha a munkavállaló munkaviszonya egész évben fennáll.

Azon társaságok számára, amelyek a jelenlegi helyzetben is tudnak cafetériát fizetni munkavállalóiknak, még egy jelentős adó könnyítést tettek lehetővé, mivel nemcsak a kedvezményes adózású (32,5 %-os adóterhelés) béren kívüli juttatás keretösszege emelkedett, mellyel eleve csökkenhet az adóterhelés (eddig a keretösszegeket meghaladó értékek egyes meghatározott juttatásként adóztak 38,5%-os adóterheléssel), hanem a szociális hozzájárulási adót is megspórolhatják.

Ugyanis 2020.04.22-2020.06.30-a között nem terheli szociális hozzájárulási adó az ezen időszakban adott béren kívüli juttatásokat (SZÉP kártya juttatásokat), így csak a személyi jövedelemadót kell megfizetni utánuk, vagyis a teljes adóterhelés 15% lesz. 

A béren kívüli juttatások vonatkozásában a közterheket a kifizetőnek a juttatás hónapja kötelezettségeként kell megállapítania. A juttatás időpontja pedig a magánszemély javára teljesített kiadás esetében a kiadás teljesítésének napja. Ezen szabályokból az következik, hogy ha a júliusi cafetéria juttatás (SZÉP kártya) júniusban utalásra kerül, akkor azt júniusi kötelezettségként kell bevallani, és az akkor szocho mentes lesz; ha azonban júliusban történik csak meg, akkor az júliusi kötelezettségként kell szabályszerűen lekezelni, és ebben az esetben szocho is terheli.

Sőt, a szabályok azt sem tiltják, hogy akár ezen kedvezményes időszakban a teljes évi keretet átutalja a munkáltató, és így a teljes évi keret (leszámítva a már eddig elutalt összegeket) szocho mentes lehet, melyet csak 15% adó terhel.

A jogalkotók ugyanakkor nem gondoltak az olyan kisvállalatokra, amelyek a KIVA szerinti adózást alkalmazzák, mivel számukra a szocho csökkentés nem fog megjelenni, és az adójuk is csak 2021. január 1-jétől fog csökkeni.