A vagyonkezelő alapítvány, mint bizalmi vagyonkezelő
2023-01-10

A vagyonkezelő alapítvány, mint bizalmi vagyonkezelő

A családi vagyonkezelő alapítványok magyarországi térnyerése igencsak a rügyfakadás előtti állapotban van, hiszen míg külföldön már 20 - 50 évvel korábban megszületett a magánalapítványi szabályozás, addig hazánkban az új Polgári Törvénykönyv 2014.03.15-ével vezette be azt a lehetőséget, hogy immár – igen szűk körben – az alapító és hozzátartozója is lehetett az alapítvány kedvezményezettje. 

Az igazi, valódi családi vagyonkezelő magánalapítványi szabályozás azonban csak 2019-ben született meg a vagyonkezelő alapítványokról szóló 2019. évi XIII. törvény [VKA tv] elfogadásával, ugyanakkor ezt követően még nem tudott „működni” ez az intézmény, mert az illetéktörvény szükséges módosítása elmaradt, így az alapítói vagyonrendelés egészen 2020.01.01-ig illetékköteles volt, illetve a vagyonkezelő alapítvány személyi feltételrendszere is aránytalan terhet rótt egy családi alapítványra. 

Csak ezen akadályok elhárítását követően indulhattak meg az alapítások és a 2022. év végére már számos családi vagyonkezelő alapítvány jött létre hazánkban is.

A fentiekre figyelemmel, talán nem túl merész jóslás azt állítani, hogy Magyarországon is komoly reneszánsz előtt áll ez a vagyonkezelési forma, különös figyelemmel azokra a jelentős előnyökre, amelyeket a szabályozás biztosít a vagyonkezelő alapítványok részére, szemben mondjuk egy családi holding társasággal.

Mindezekre tekintettel legújabb pmXpert kiadványunkban a családi vagyonkezelő alapítványok egyik speciális lehetőségét, a vagyonkezelő alapítvány, mint bizalmi vagyonkezelő intézményét, lehetőségeit, szabályozását tekintjük át, felhívva a figyelmet a lehetőségek mellett a problémákra is.

A téma azért is aktuális, mert a jogalkotó pont a közelmúltban, 2022. végével orvosolta azokat a problémákat a társasági adó és az illetéktörvényben, amelyek ezt a vagyonkezelési módszert eddig gyakorlatilag ellehetetlenítették.


A teljes kiadvány elérhető ITT:

LINK