Megduplázódott a költségtérítés adómentes része
2023-02-14

Megduplázódott a költségtérítés adómentes része

- 2023-tól megduplázódott a gépjárművel történő munkába járás költségtérítése -

A 16/2023. kormányrendelet az Ukrajna területén fennálló fegyveres konfliktusra, illetve humanitárius katasztrófára tekintettel, valamint ezek magyarországi következményeinek az elhárítása és kezelése érdekében a veszélyhelyzet ideje alatt megemelte a gépjárművel történő munkába járás költségtérítését. Ennek megfelelően a napi munkába járás költségtérítéseként (hazautazás esetén is) kilométerenként adómentesen akár 30 forint költségtérítést is kaphat a munkavállaló a munkáltatójától - természetesen a korábbról jól ismert munkába járással kapcsolatos utazási költségtérítésről szóló 39/2010. kormányrendelet alkalmazása mellett. 

 A 39/2010. kormányrendelet értelmében fő szabályként a közigazgatási határon kívülről helyközi utazást igénybe vevő munkavállaló utazási jegye vagy bérlete alapján köteles a munkáltató költségtérítésre. 

Azonban bizonyos feltételek teljesülése esetén a fő szabály helyett az Szja törvény 25. § (2) bekezdésében munkába járás költségtérítése címén meghatározott összeg 60 %-a, azaz 18 Ft/km (korábban 9 Ft/km) jár, illetve legfeljebb 100 %-a, azaz 30 Ft/km (korábban 15 Ft/km) adható adómentesen a munkahely és a lakóhely (tartózkodási hely) között közforgalmi úton mért oda-vissza távolság figyelembevételével a munkában töltött napokra és/vagy hazautazásra.

A következő feltételek közül legalább egynek teljesülnie kell annak érdekében, hogy a munkavállaló jogosult legyen a gépjárművel történő munkába járás költségtérítésére:

a munkavállaló lakóhelye vagy tartózkodási helye, valamint a munkavégzés helye között nincsen közösségi közlekedés;

a munkavállaló munkarendje miatt nem, vagy csak hosszú várakozással tudja igénybe venni a közösségi közlekedést;

a munkavállaló mozgáskorlátozottsága, illetve a súlyos fogyatékosság minősítésének és felülvizsgálatának, valamint a fogyatékossági támogatás folyósításának szabályairól szóló kormányrendelet szerinti súlyos fogyatékossága miatt nem képes közösségi közlekedési járművet igénybe venni, ideértve azt az esetet is, ha a munkavállaló munkába járását az Mt. 294. § (1) bekezdés b) pontjában felsorolt hozzátartozója biztosítja;

a munkavállalónak bölcsődei ellátást igénybe vevő vagy tíz év alatti köznevelési intézményben tanuló gyermeke van. (A rendelet értelmében gyermeknek minősül (az Mt. 294. § (1) bekezdés c) pontja szerint) a családok támogatására vonatkozó szabályok szerinti saját háztartásban nevelt vagy gondozott gyermek.)

Az utolsó két esetben a munkáltató döntésén múlik, hogy közigazgatási határon belül történő munkába járást e rendelet szerinti munkába járásnak minősítse. Amennyiben munkába járásnak minősíti, abban az esetben kötelezően adnia kell a 18 Ft/km összeget költségtérítés jogcímen. Továbbá adómentesen adhat költségtérítést 30 Ft/km összegig. A 30 forint/km összegen felüli költségtérítés a munkabérrel megegyező adó- és járulékterhekkel lenne nyújtható.

A megemelkedett költségtérítésről szóló rendelet 2023. január 28-án lépett hatályba azzal, hogy a 30 Ft/km összeg már a januári utakra is kifizethető adómentesen, azonban kötelező jelleggel először a február havi munkába járás költségeinek megtérítésekor kell figyelembe venni a 18 Ft/km összeget.

A 16/2023. kormányrendeletben leírtak a 424/2022. kormányrendelet szerinti veszélyhelyzet ideje alatt érvényesek. Jelen állapot szerint 2023. május 29-én hatályát veszti a 424/2022-es kormányrendelet, ezért fontos megjegyezni, hogy a fent leírtak nem 2023. január 28-tól bármeddig, hanem jelenleg csupán 2023. május 29-ig érvényesek. Ugyanakkor, jogalkotói szándéktól függően ez a dátum természetesen változhat.

A munkavállaló munkába járását szolgáló bérlet vagy menetjegy árának 86%-os költségtérítésére vonatkozóan nem történt változás.