Osztalék devizában történő kifizetésének szabályai
2024-03-12

Osztalék devizában történő kifizetésének szabályai


Valamennyi vállalkozás esetében jelentős kérdés, hogy az adott üzleti évet követően mekkora osztalék kerül a társaság döntéshozó szerve (pl.: taggyűlés, közgyűlés) által jóváhagyásra.

Az osztalék alapvetően az érintett gazdasági társaság által az adott üzleti évének (adózott) eredményéből a tulajdonosoknak járó összeg, melynek meghatározását a társaság döntéshozó szerve nem csak könyvvezetésének pénznemében (jellemzően forintban), hanem devizában is meghatározhatja.

Az osztalék meghatározásának ideje Magyarországon – a jogszabályok által megadott határidőknek is köszönhetően – jellemzően tavasszal, az érintett üzleti év lezárását követően esedékes, az érintett üzleti évről szóló beszámoló elfogadását követően, de az osztalék kifizetésére időbeli korlát nélkül, az üzleti év során bármikor sor kerülhet.

Az osztalék megállapításával és kifizetésével kapcsolatosan kiemelendő, hogy a témában releváns jogszabályok nem tiltják az osztalék devizában történő jóváhagyását, illetve teljesítését, így az osztalékra jogosult és az osztalék fizetésére kötelezett meg tudnak egyezni abban, meghatározott devizában és ehhez kapcsolódóan meghatározott árfolyamon kerüljön rögzítésre az osztalék.

Ugyanakkor, devizában történő kifizetés esetén mindenképp oda kell figyelni néhány lényegi elemre, így legújabb pmXpress kiadványunkban példákon keresztül ismertetjük ezeket.


Olvasson tovább... (LINK)