Új NGM rendelet a számlázásról július 1-jétől
2014-07-15

2014. július 1-jén lépett hatályba az új, 23/2014. (VI.30.) NGM rendelet a számla és a nyugta adóigazgatási azonosításáról, valamint az elektronikus formában megőrzött számlák adóhatósági ellenőrzéséról, melynek egyes rendelkezéseit csak október 1-jétől, illetve 2015. július 1-jétől kell majd alkalmazni. Ezzel egyidejűleg a számlázással és nyugtakibocsátással kapcsolatos 24/1995. (XI. 22.) PM-rendelet hatályát vesztette.

Fontos változás, hogy 2014. október 1-jétől a vállalkozásoknak be kell jelenteniük az adóhatóság felé a számla kibocsátáshoz használt számlázási programjukat, beleértve az online számlázási rendszert is. A bejelentéseket egy külön erre a célra szolgáló nyomtatványon kell teljesíteni 30 napon belül. Azon programok esetében, amelyek 2014. október 1-je előtt is már használatban álltak, a bejelentést elegendő 2014. november 15-ig megtenni.

A rendelet szerint emellett az adóalanynak továbbra is rendelkeznie kell egy dokumentációval, amely részletesen bemutatja a számlázó program összes funkcióját. Fontos, hogy a számlázó program kizárólag a bemutatott funkciók végrehajtására lehet alkalmas, vagyis ha a funkciókban bármilyen változás történik, akkor a dokumentációt is frissíteni kell ennek megfelelően. A dokumentációnak magyar nyelven kell rendelkezésre állnia.