A számlázó programokhoz kapcsolódó bejelentési kötelezettség
2014-09-02

A 23/2014 (VI.30.) NGM rendelet 2014. október 1-től bejelentési kötelezettségeket ír elő mind a számlázó programokkal, mind az online számlázó rendszerekkel kapcsolatban. A NAV tájékoztatót tett közzé ezen bejelentési kötelezettségekről, melyek főbb pontjait a következőkben foglaljuk össze.

A rendelet értelmében az adóalanyoknak az általuk használt, illetve használatból kivont számlázó programot és/vagy online számlázó rendszert az adóhatósághoz be kell jelenteniük.

A 2014. október 1-jét megelőzően beszerzett és 2014. október 1-jén még használatban lévő számlázó programok, igénybe vett online számlázó rendszerek, továbbá használatba vett, számla kibocsátására alkalmas saját fejlesztésű programok adatait az adóalanynak 2014. november 15-ig kell bejelenteni. Ugyanez a határidő vonatkozik a 2014. október 1-je és 2014. október 15-e között használatból kivont számlázó program, tovább igénybe már nem vett online számlázási szolgáltatás bejelentésére.

Egyéb esetekben a számlázó program rendeltetésszerű használatbavételétől, illetve használatból való kivonásától számított 30 napon belül kell teljesíteni a bejelentési kötelezettséget.

Amennyiben az adóalany helyett, de az adóalany nevében más állítja ki a számlát, a számlázó programot használó adóalanynak azt az adóalanyt kell tekinteni, akinek/amelynek a nevében a számlázó programmal a számlát kibocsájtják, vagyis nem a meghatalmazottat. Mindez azonban nem zárja ki, hogy képviselettel meghatalmazott teljesítse a bejelentési kötelezettséget.

A bejelentés teljesítéséhez az adóhatóság a SZAMLAZO megnevezésű nyomtatványt rendszeresíti, melynek internetes kitöltő-ellenőrző programja és a hozzá tartozó kitöltési útmutató 2014. október 1-jétől lesz letölthető. A nyomtatványt elektronikus úton az ügyfélkapun keresztül, illetőleg papír alapon nyújtható be 2014. október 1-jétől az állami adóhatóságnak. Ugyanakkor azon adóalanyok akiknek elektronikusan kell teljesíteni bevallási kötelezettségüket, ezt a nyomtatványt is elektronikus formában kötelesek benyújtani.

A teljes tájékoztató elérhető a következő hivatkozáson: LINK