Megjelent a SZAMLAZO bejelentési nyomtatvány második tervezete
2014-09-23

Múlt csütörtökön az adóhatóság megjelentette a számla kiállítására alkalmas programok kötelező bejelentésére szolgáló nyomtatvány második tervezetét. Az első tervezet megjelenéséhez képest a változások egyrészt értelmezési jellegűek, másrészt kiegészítő információk megadására vonatkoznak.

Ami a szeptember elsejei  első változathoz képest változott:

  •         Az Áfa törvény szerinti felvásárló okiratot kiállító program is bejelentési kötelezettség alá esik.
  •         Pontosításra került mit is kell tekinteni a számlázó program használatának megkezdése alatt. E szerint a használat megkezdése a számlázó program tényleges használatát jelenti, azaz a számlák kiállítását, kezelését, és nem pl. a számlázó program beszerzését, kifejlesztés befejezését, egyéb időpontokat.
  •         Megerősítést kapott, hogy a bejelentés nem függ az adott program tulajdonjogától, így bérelt program esetében is kizárólagosan a használónak kell teljesíteni a bejelentést.
  •         A bejelentéskor mindig a kötelezettség keletkezésekor érvényes állapotokat kell figyelembe venni: így, ha pl. a beszerzett és ténylegesen használatba vett számlázó program értékesítőjében utólagosan változás történik, de még a bejelentési határidő lejártát megelőzően, úgy ebben az esetben is az eredeti adatokat kell figyelembe venni.
  •       Saját fejlesztésű program esetében, ha több fejlesztő dolgozott az adott programon, úgy a számlázó program dokumentációjában megjelölt elsődleges fejlesztőt kell a SZAMLAZO nyomtatványon bejelenteni.
  •         Kihangsúlyozásra került, hogy egy adóalanynál a számlázó program bejelentésekor, majd annak egy későbbi időpontban történő kivonásakor a bejelentett adatoknak - adóhatósági szakszóval élve - „összekapcsolhatónak” kell lenniük, azaz egyezést kell mutatniuk.

A további változások nem tartalmaznak jelentős többletinformációt az első verzióhoz képest.