Össztűz alatt a luxemburgi titkos adómegállapodások
2014-11-16

November 5-én az Oknyomozó Újságírók Nemzetközi Konzorciuma közzétette, hogy legalább 340 multinacionális cég adóminimalizálás céljával titkos adóügyi megállapodást kötött Luxemburggal.

Az Amerikai Egyesült Államok hevesen tiltakozik az európai offshore-ok ellen, és az ügy egyre kényesebbé válhat Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke - volt luxemburgi miniszterelnök - számára is.

A cégek - pl. a PepsiCo, az AIG, a Deutsche Bank, az Apple, az Amazon, az IKEA - több száz milliárd dollárnyi összeget adóztak Luxemburgban és ezzel több milliárd dollárt takarítottak meg abból az adóból, amelyet fő tevékenységi helyeiken fizettek volna. Az ICIJ újságírói által átnézett 28 ezer oldalnyi kiszivárogtatott dokumentumban több száz, személyre szabott adóhatározat szerepel, amelyeket Luxemburg rendszeresen alkalmaz olyan cégekkel szemben, amelyek kedvező adózási eljárásban szeretnének részesülni. A leleplezett megállapodások 2002 és 2010 között születtek - írja cikkében a portfolio.hu.

Az Európai Bizottság is vizsgálatot folytat, hogy a luxemburgi hatóságok eljárása jogszerű állami támogatásnak minősül-e, vagy megengedhetetlen diszkriminációt, illetve versenytorzítást jelent.

Eközben az Európai Parlament különböző frakciói is tisztázó tájékoztatást követelnek Junckertől, valamint az Európai Parlament (EP) radikális baloldali frakciója elkezdte gyűjteni az aláírásokat annak érdekében, hogy az uniós parlament bizalmi szavazást tarthasson a Jean-Claude Juncker vezette Európai Bizottságról - tájékoztatott a portfolio.hu.


A kiszivárogtatott dokumentumok és az érintett cégek listája a következő hivatkozáson érhető el: LINK