Az innovációs járulék mentesség új szabályai
2015-01-28

A tudományos kutatásról, az innovációról új jogszabály született (2014. évi LXXVI. törvény a tudományos kutatásról, fejlesztésről és innovációról), melynek keretében újra szabályozták az innovációs járulék kötelezettségre kötelezettek körét.

Az új jogszabály az innovációs járulék alól mentes vállalkozások körét továbbra is a KKV törvényre utalva határozza meg, de újra pontos jogszabályhelyre utal, így ismét úgy kell meghatározni az innovációs járulék alól mentes vállalkozásokat, mint 2011.12.31-ig. Mindezek alapján a mentesség a KKV törvény 3. § (2) és (3) bekezdése szerinti mikro- vagy kisvállalkozásnak minősülő gazdasági társaságokat illeti meg. Mivel a jogszabály nem tartalmaz további rendelkezést, illetve utalást a besorolás (mentesség) megállapításához, ezért a KKV törvény egyéb előírásaira nem kell figyelemmel lenni. Így 2015. január 1-jétől nem kötelezett innovációs járulék fizetésére  a KKV törvény 3. §-ának (2)-(3) bekezdései szerinti kis- vagy mikrovállalkozásnak minősülő gazdasági társaság:

  • összes foglalkoztatotti létszám 50 főnél kevesebb, és éves nettó árbevétel vagy a mérlegfőösszeg legfeljebb 10 millió euró-nak megfelelő forintösszeg (kisvállalkozás),
  • összes foglalkoztatotti létszám 10 főnél kevesebb, és éves nettó árbevétel vagy a mérlegfőösszeg legfeljebb 2 millió eurónak megfelelő forintösszeg (mikrovállalkozás).

Mivel további feltételek nincsenek, így nem kell figyelembe venni ezen adatok meghatározásánál sem a partner, sem a kapcsolódó vállalkozások adatait. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy amennyiben egy cégcsoporton belül több vállalkozás is található, minden egyes vállalkozás adatait külön kell meghatározni, így egy kisebb kapcsolt vállalkozás mentesülhet az innovációs járulék fizetési kötelezettség alól. Ezt az értelmezést a 11/2006-os adózási kérdés meg is erősítette.

Ugyanakkor fel szeretnénk hívni a figyelmet arra, hogy ezen új értelmezés csak és kizárólag az innovációs járulék esetében alkalmazandó, az egyéb adónemeknél továbbra is az eddigi kapcsolt vállalkozási definíciókat kell alkalmazni. Ezért továbbra is mind a társasági adóban (transzferár), az áfában (adóalap meghatározás), mind az Art (bejelentés) vonatkozásában a régi szabályok maradtak érvényben, sőt, ezen törvények vonatkozásában bővült is a kapcsolt vállalkozások köre.