EKÁER: Nem várt buktató a kockázati biztosíték alóli mentesülésnél
2015-02-13

Bár az elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszer (EKAER) Országgyűlés általi finomhangolására még várnunk kell legalább a jövő hétig, egy igencsak költséges elem, a kockázati biztosíték alóli mentesülés lehetősége is tartalmaz pár buktatót. Minden érintett számára ismertté vált, hogy amennyiben mentesülni akar az igencsak megterhelő kockázati biztosíték nyújtása alól, akkor kérnie kell felvételét a köztartozásmentes adózói adatbázisba.

A feltételekről itt most elég csak annyit megemlíteni, hogy a kérelmezőnek és a már az adatbázisban szereplő adóalanynak nem lehet az adatbázisba kerülést megelőző hónap utolsó napján nyilvántartott nettó adótartozása, valamint köztartozása. Ez egyszerűnek tűnik, ugyanakkor a szabályban több buktató is el van rejtve.

Először is a jogszabály állami adóhatóságot és vámhatóságot ír. E két szervezet annak ellenére, hogy már több éve egyesült mind a mai napig önálló folyószámlát vezet az általa beszedett, nyilvántartott adókról, kötelezettségekről, járulékokról, így a nettó adótartozás fogalmát is külön-külön kell figyelni, azaz hiába van a NAV-nál egy több milliós túlfizetésünk, ha a vámhatóságnál nem fizettünk meg egy ötezer forintos kötelezettséget.

Másodszor, a vámhatóság bevételi számláinak nyilvántartásával foglalkozó PM rendelet vonatkozó szakaszai szerint a vámhatóság a téves vámhatósági számlára fizetett, nem beazonosítható vagy a túlfizetett tételeket addig meg nem fizetettnek tekinti, ameddig a kötelezett (vámadós) nem kéri az egyes számlák közötti átvezetést, vagy a befizetés azonosítását. A rendelkezés szerint az sem számít, hogy időben fizettünk, ha a vámhatóságnál azt úgy ítélik meg, hogy pl. nem azonosítható, vagy nem a megfelelő számlára történt a befizetés; így olyan mintha nem is fizettünk volna. A téves, nem azonosítható utalásokat (a rendezetlen tételeket) a vámhatóság csak akkor rendezi, kezeli, ha az ügyfél a rendelet mellékletében található átvezetési kérelmet (hivatalosan: folyószámla feletti rendelkezési bizonylatot) nyújt be egy példányban a vámhatóság felé, természetesen postai alapon.

A fenti szabályok betartása nem könnyű helyzet elé állítja azokat az adózókat, akik jogszerűen szeretnének mentesülni az EKAER rendszer miatti kockázati biztosíték nyújtási kötelezettség alól. Nem elég, hogy kétféle folyószámlát kell minden hó végével figyelniük, nehogy egy pár forintos tétel miatt elbukják kb. egy hónapra a mentesülési lehetőséget, még a vámhatóság felé is (papír alapú) kérvényeket kell küldeni az azonosítás/átvezetés érdekében, ha ne adj’ isten a vámtartozást ugyan megfizették, de azt a vámhatóság nem tudta hozzárendelni a megfelelő kötelezettséghez. Márpedig egy jelentős vámkapcsolattal rendelkező, havonta sok tucat vámkezelést végző szervezetnél könnyen előfordulhat, hogy egy-két tétel azonosíthatatlanak minősül. Így már elő is állhat az a helyzet, hogy hiába van megfizetve a költségvetés felé minden tartozásunk, mégsem kerülhetünk be a köztartozásmentes adózói adatbázisba (vagy épp kikerülünk onnan), melynek következtében csak kockázati biztosíték nyújtásával (bankgarancia) tudunk EKAER számhoz jutni.

Amennyiben a fentiekkel kapcsolatban további kérdésük merülne fel, kérjük, keressék bizalommal Szalai Barnabás kollégánkat!