Stabilitás Megtakarítási Száma - Adóamnesztia v5
2013-06-27

Miközben a különböző megtakarítások kamatjövedelmére a kormányzat a 16 % SZJA-n felül további 6 % egészségügyi hozzájárulás adóterhet vet ki, párhuzamosan a Stabilitás Megtakarítási Számla [SMS] újabb és az eddigieknél is kedvezőbb adóamnesztiát ígér azoknak akik adóparadicsomokban és más off shore státuszú helyeken tartott, s vélhetően nem adózott, illetőleg akár bűncselekménnyel szerzett vagyonukat hazautalják. Meghatározott feltételek teljesítése esetén akár teljes adómentesség is megilleti ezen számlatulajdonosokat, miközben nem kell igazolniuk mondjuk egy vagyongyarapodási ellenőrzés alkalmával sem ezen pénzeszközeik eredetét, forrását.

 

A rendszer lényege, hogy a magánszemély nyit egy SMS pénzszámlát s erre befizet, átutal legalább ötmillió forintot, azzal, hogy egy SMS pénzszámlára csak egy alkalommal lehet befizetést teljesíteni, de egy magánszemély több ilyen számlát is nyithat. Az SMS a pénzszámla mellet egy értékpapírszámlát is magában foglal, s ide kell elhelyezni a kizárólag a magyar állam, illetve az EGT más tagállamában kibocsátott, forintban jegyzett állampapírt amelyet amagánszemély az SMS pénzszámláján elhelyezett összegből vásárol.

Az SMS számlán elhelyezett összeg - függetlenül attól, hogy a jövedelem korábbi megszerzéséhez kapcsolódóan az adót megfizették-e vagy sem - a befizetés időpontjában megszerzett jövedelemnek minősül.

 

Adófizetési kötelezettség az SMS számla vonatkozásában akkor keletkezik, ha a számlatulajdonos az összeget a számláról részben vagy egészben felveszi.

Ha az összeg felvétele és a befizetés között 3 évnél kevesebb telt el, az adó alapja a kifizetett összeg 200 százaléka; ha legalább 3 év, de kevesebb, mint 4 év telt el, az adó alapja a kifizetett összeg 100 százaléka; legalább 4 év, de kevesebb, mint 5 év esetén az adóalap a kifizetett összeg 50 százaléka, ha pedig legalább 5 év telt el, a kifizetés után nem keletkezik adófizetési kötelezettség.

Ezen felül más közteher fizetési kötelezettség nem terheli a számlára befizetett jövedelmet.