Környezetvédelmi termékdíjjal kapcsolatos visszaigénylési lehetőség
2015-04-15

Tisztelt Ügyfelünk!

Szeretnénk felhívni a figyelmét egy környezetvédelmi termékdíjjal kapcsolatos visszaigénylési lehetőségre, amivel - a feltételek fennállása esetén - az Ön társasága is élhet.

Az adójogszabályok értelmezése nem könnyű feladat, a környezetvédelmi termékdíj fogalmai között eligazodni pedig egyenesen lehetetlen. Mindezen okok vezettek oda, hogy a termékdíjas szabályozásunk 2011-es módosításakor, a termékdíj köteles reklámhordozó papír meghatározásába jogalkotói hiba került, és emiatt a "klasszikus" reklámhordozók, mint a nyomtatott üzleti reklámanyag, katalógus, prospektus, reklámposzter nem lett - egyértelműen és kétséget kizáróan - termékdíjköteles reklámhordozóként nevesítve. Mindezt a jogalkotó a 2014. január elsejétől érvényes termékdíjas szabályozásban korrigálta, ugyanakkor ez a korrekció is azt bizonyítja, hogy 2014-ig nem volt meg a kötelem jogi alapja, így az adózók egy olyan kötelezettséget teljesítettek, amely nem volt összhangban az akkor hatályos jogszabályokkal.   

A fentiekkel összefüggésben segítséget tudunk nyújtani Társaságuknak abban, hogy először a Cégük nevére szóló írásos állásfoglalás kéréssel megerősítettjük a fenti értelmezés alkalmazhatóságát a Társaságuk vonatkozásában, majd ezt követően segítséget nyújtunk a termékdíj bevallás önellenőrzéséhez és az adó visszaigényléséhez.

Amennyiben érinti az Ön társaságát a fenti lehetőség, kérem, keresse Szalai Barnabás adótanácsadó kollégánkat az alábbi kontaktokon!

Szalai Barnabás
barnabas.szalai@pmxconsulting.hu

+36 30 523 1533


További szakmai részletek: itt