A reklámadó új szabályai
2015-06-03

Szerdán délelőtt változatlan tartalommal fogadta el az Országgyűlés a reklámadóról szóló törvény módosítását, amit múlt pénteken nyújtott be a kormány - tájékoztatott a napi.hu.

A módosítás következtében az 5 milliárd forint feletti bevétellel rendelkező adózók reklámadó kötelezettsége visszamenőlegesen mérséklődik, de megszűnik az adómentesség a 100-500 millió forintos bevételi tartományban: 5,3 százalékos adót kell fizetniük az érintetteknek. Nulla százalék marad a reklámadó mértéke a 100 millió forintot meg nem haladó adóalaprész után. A reklám-közzététel adóköteles megrendelése után alkalmazandó 20 százalékos adó 5 százalékra csökkent.

Az adóalanyok döntésük szerint visszamenőleg is alkalmazhatják a rendelkezéseket már a 2014-es adóévre is, ám az indokolás szerint az "adómértéket annak hatálybalépése napjától számítva az adóalap – napi időarányosítással megállapított – időarányos részére kell alkalmazni."

A változások a törvény kihirdetésétől számított 31. napon lépnek hatályba.

Társaságunk egy PMXpert keretében részletes összefoglalót állított össze a megváltozott jogszabályi rendelkezések hatásáról, valamint egy Reklámadó Kalkulátort is készített, mellyel kiszámíthatják az új szabályok szerinti reklámadó kötelezettség mértékét.

A Reklámadó Kalkulátor és a PMXpert ingyenesen letölthető honlapunkról.