Erre érdemes odafigyelnie, ha külföldi bankszámlája van - Kezdődik a külföldi számlák tulajdonosai adatainak bejelentése az adóhatóság felé
2016-01-26

 

2016. január 1-től új szakaszhoz érkezett az úgynevezett automatikus adatcsere-irányelv végrehajtása (A Tanács 2011/16/EU Irányelve az adózás területén történő közigazgatási együttműködésről és a 77/799/EK irányelv hatályon kívül helyezéséről (a továbbiakban: Irányelv)).

Ezen Irányelv teszi lehetővé azt, hogy a részes államok hatóságai automatikusan értesüljenek olyan bizonyos információkról, melyek egy másik államban lévő pénzeszközökhöz kapcsolódnak. Ez év januárjától pedig az adatcsere-kötelezettség folytán a tagállamokban számlát vezető intézményeknek kötelező lesz a külföldi számlák létét bejelenteni az adóügyi illetékesség szerinti állam hatóságainak. Ennek keretében a bankok és egyéb pénzügyi intézmények fokozatosan elkezdik gyűjteni a más tagállami illetőséggel rendelkező adózók adatait a hatóságoknak történő bejelentés céljából. Az adatszolgáltatási kötelezettség a magán és céges számlákat egyaránt érinti, és nem csak a számlák meglétére, hanem az azokon található összegekre is kiterjed. A fentiek folytán tehát az Unió más tagállamaiban lévő számlákról is tudomást fog szerezni az adóhivatal, akár céges akár magánszámláról van is szó.

A fentiek a gyakorlat szempontjából azt is jelenthetik, hogy azon személyek, akik az Unió más tagállamában rendelkeznek számlákkal, nagyobb eséllyel kerülhetnek az adóhatóság látókörébe. Természetesen egy külföldi bankszámla léte önmagában még nem jelenti feltétlenül az adózási kötelezettség nemteljesítését, ugyanakkor várható, hogy azon adózókat, amelyekről a hatóság tudja, hogy külföldi bankszámlával rendelkeznek, kiemelt figyelemmel kezeli majd, és vélhetően ezen adózók nagyobb eséllyel számíthatnak ellenőrzésekre is, hiszen az adóhatóság eddigi megismert álláspontja szerint egy külföldi bankszámla már önmagában kockázatot hordoz az adózás tekintetében.

Mindezek mellett kiemelendő, hogy az irányelv az “adatszolgáltatási kötelezettség alá nem tartozó számla” fogalmát is definiálja, így nem lesz kötelező majd bizonyos számlatípusokat bejelenteni a szabályozás szerint. Ennek alapján nem tartoznak az irányelv hatálya alá (amennyiben megfelelnek az irányelv kritériumainak) például hagyatéki számlák, egyes nyugdíjszámlák, bizonyos életbiztosítási szerződések, egyes kizárólag technikai célokat szolgáló klíringszámlák, stb.