Amerikai - magyar szociális biztonsági egyezmény
2017-05-16

Tisztelt Ügyfelünk!

Szeretnénk felhívni a figyelmét egy pozitív jogszabályértelmezésre az amerikai-magyar társadalombiztosítási szabályozással kapcsolatban, amely kifejezetten az amerikai anyavállalattól Magyarországra érkező munkavállalók esetében jelent jelentős egyszerűsítést.

Május elején az adóhatóság egy érdekes értelmezést tett közzé honlapján a tavaly ősszel életbe lépett amerikai-magyar szociál biztonsági egyezmény (továbbiakban: Egyezmény) kapcsán. Az Egyezmény kiküldetésekre vonatkozó részénél felállít egy speciális rendelkezést az USA-ból Magyarországra érkező munkavállalók esetében. A rendelkezés szó szerint így szól:

Ezen bekezdés alkalmazása során azon munkavállaló esetében, akit az Amerikai Egyesült Államok területéről küldenek ki egy, az Amerikai Egyesült Államokban székhellyel rendelkező munkáltatótól Magyarország területére, ezen munkáltatót és a munkáltató leányvállalatát – az Amerikai Egyesült Államok jogszabályai szerint – egy és ugyanazon munkáltatónak kell tekinteni, feltéve, hogy a munkavégzés a jelen Egyezmény hiányában az Amerikai Egyesült Államok jogának hatálya alá tartozna.”

A NAV Egyezmény értelmezése szerint ha egy, az Amerikai Egyesült Államokban székhellyel rendelkező anyavállalat a magyarországi leányvállalatához küld ki munkavállalót, és ez a munkavégzés az Amerikai Egyesült Államok joga szerint kiküldetésnek minősül, úgy az Egyezmény alkalmazása során még abban az esetben sem indokolt a kiküldetés megkérdőjelezése, ha a magyarországi leányvállalat munkaszerződést köt a kiküldött munkavállalóval.  

A NAV pótlólagosan rögzíti, hogy ha az amerikai anyavállalat – amerikai jog alapján – kiküldetés keretében foglalkoztat munkavállalót a magyarországi leányvállalatnál, és a leányvállalat munkaszerződést köt a kiküldött munkavállalóval, akkor nem Magyarországon áll fenn a biztosítási kötelezettség, hanem az Egyezmény kiküldetésre vonatkozó szabályát kell alkalmazni, és ez alapján szükséges elbírálni a biztosítási kötelezettségre vonatkozó alkalmazandó jogot.

Milyen előnyt jelent ez az amerikai anyavállalattól Magyarországra érkező munkavállaók esetében?

2016. szeptember 01-et megelőzően Magyarország és az USA között nem volt szociál-biztonsági egyezmény, így az USA-ból Magyarországra érkező amerikai munkavállalók esetében - egyezmény hiányában - kettős társadalombiztosítási kötelezettség  jött létre: egyfelől az USA-ban, másrészt Magyarországon, mivel itt dolgozott a munkavállaló, és esetlegesen a magyar leányvállalattól is kapott jövedelmet.

Mindez az Egyezmény életbe lépésével egyszerűsödött, hiszen a magyar Tbj. törvényünk is elismeri a nemzetközi egyezmények elsőbbségét, így tényleges TB jogviszony/kötelezettség csak az egyik országban merülhet fel. Ugyanakkor az eddig megkötött egyezmények jellemzően csak a Magyarországon kiküldetés keretében munkát végző személyek amerikai anyavállalat által biztosított bérjövedelmét mentesítették a magyar TB alól, azaz, ha a fogadó leányvállalat is juttatott jövedelmet (pl: lakást bérelt, költségeket térített meg), akkor az már a magyar Tbj. törvény hatálya alá tartozhatott, és Magyarországon TB kötelessé válhatott. Természetesen ennek feltételeit részletesen vizsgálni kellett.

Viszont az amerikai-magyar egyezmény és ennek most megjelent adóhatósági értelmezése jelentősen leegyszerűsíti magyar TB kérdést. Ha amerikai jog szerint kiküldetés keretében van itt a munkavállaló, és a magyar leányvállalat munkaszerződést köt vele, valamint így közvetlenül a leányvállalattól is jövedelmet szerez, akkor ez a jövedelem nem esik TB kötelezettség alá Magyarországon.

Hangsúlyozzuk, hogy csak Magyarországon nem lesz TB kötelezettség. Az amerikai jog szerinti megítélést egy amerikai szakértőnek kell meghatároznia.