Áfa visszaigénylése zárt végű pénzügyi lízing esetében
2017-09-14

Bizonyára mindenki egyetért abban, hogy a társaságok pénzügyi finanszírozása egy kardinális kérdés minden magyarországi cég esetében. Ennek megoldása sokféle módon lehetséges, egyikük, hogy a vállalkozás a számára jogosan visszajáró adókat minél hamarabb visszakapja az államtól. 

Az áfa visszaigénylésével kapcsolatban lehetőség van a 75 napos általános kiutalási határidőt lerövidíteni 30 - illetve 1 millió forint felett visszakért összegnél – 45 napra. Mindehhez arra van szükség, hogy az visszaigénylést elindító adózó az áfa bevallásban nyilatkozzon, hogy a visszaigényléssel érintett számlákat áfával együtt a bevallás benyújtásának határidejéig teljes mértékben kifizette. Ugyanakkor a NAV most kiadott figyelmezetése szerint az adózók a megfizetettségi feltételt a zárt végű pénzügyi lízing keretében beszerzett termékek esetében rosszul értelmezik és így jelentős bírságokat kockázatnak.
A megfizetettségi feltétel a zárt végű pénzügyi lízing esetében - ahol a beszerzett termék mindenképp a beszerző tulajdona lesz, de az ellenérték csak részletekben kerül kifizetésre – a megfizetett első lízingrészletet nem lehet úgy tekinteni, mint teljeskörű megfizetettséget jelentő tételt. Így, ha az első lízingrészlet megfizetésével a lízingelt tárgy teljes áfa tartalmáról úgy nyilatkozunk, hogy megfizetésre került - és így hamarabb kérjük vissza – úgy jogellenesen járunk el és a NAV a visszaigényelt összegtől függő mulasztási bírságot szab ki.

Természetesen - minden egyéb feltétel megléte esetén - az adózóra áthárított áfa levonásba helyezését, visszaigénylését 2012-óta már nem köti az Áfa törvény sem a teljes körű megfizetettséghez, itt egyedül a visszaigénylés időbeli lerövidítéséhez van szükség az adózó megfizetettségi nyilatkozatára.



A TP rendeletet érintő változások

Ahogy korábban már számítani lehetett rá az OECD BEPS (Base Erosion and Profit Shifting) akcióterv 13-as pontja jelentős változást indukált a hazai transzferár szabályozásban, és így az annak alapját jelentő 2009-es Pénzügyminisztériumi rendeletben. A Kormány honlapján augusztus 29-én megjelent tervezet már első olvasatra is látható módon jelentősen átformálja a korábbi szabályozást és a BEPS tervezetek szinte maradék nélkül megjelennek benne. Jelenleg a tervezett és még el nem fogadott TP rendelet és módosításainak feldolgozása történik, ugyanakkor a szeptember 28-án megrendezésre kerülő {pmx} tax szemináriumon már részletesen beszámolunk a változásokról és azok hatásairól.