A héten történt: ÁFA, EKÁER, CBCR bejelentési kötelezettség
2017-10-06

Jelentős ÁFA reformra készül az Unió

Az Európai Bizottság 25 év óta a legjelentősebb ÁFA (HÉA) reformra tett javaslatot. A 2017. október 4-én bemutatott tervek célja, hogy a kormányzatok és a vállalkozások számára is javítsa és korszerűsítse a rendszert, valamint az ÁFA csalások megfékezése.

A Bizottság javaslatcsomagjának főbb elemei a következők:

  • Csalás elleni fellépés: az új szabályok nem tesznek különbséget közösségen belüli és a belföldi termékértékesítések között, vagyis az áfát ezentúl a vállalkozások határokon átnyúló ügyleteire is fel kellene számítani.
  • Egyablakos ügyintézési rendszer: A határokon átnyúlóan értékesítő vállalkozások egy egyablakos ügyintézési rendszerben teljesíthetnék áfakötelezettségeiket. A kereskedők bevallásaikat egy egységes online portálon, saját nyelvükön és a saját országuk szabályainak és formanyomtatványainak megfelelően nyújthatnák be, és ugyanitt az adót is megfizethetik. Majd ezután az áfát a tagállamok közvetlenül egymásnak fizetik ki.
  • Rendeltetési hely elve: Az áfa összegét mindig a végső fogyasztó tagállamában kellene megfizetni, az ott érvényes mértékben.
  • Kisebb bürokrácia: A számlakibocsátók a határokon átnyúló ügyletek esetében is mindig a saját országuk szabályainak megfelelően állíthatnák ki a számlát. Eltörölnék a határokon átnyúló ügyletekkel kapcsolatban az összesítő nyilatkozatot készítési kötelezettséget is.
  • Minősített adóalany kategória: A megbízható adózókra egyszerűbb és időtakarékosabb szabályok vonatkoznának.

A Bizottság közleménye a tervezett adóreformról teljes terjedelmében a következő hivatkozáson keresztül érhető el: LINK

 

 

Kötelezettségszegési eljárás indult az EKÁER-rel kapcsolatban

Az Európai Bizottság szerint Magyarország megsértette a HÉA (áfa) Irányelvet azzal, hogy az EKÁER keretében a vállalkozásoknak áfa fizetési célból részletes jelentést kell tenniük a NAV-nak egyes közúti fuvarozási tevékenységeikről. Ez a követelmény a Bizottság szerint azért ütközik az Irányelvbe, „mert elsősorban a határokon átnyúló uniós tranzakciókat érinti, és határátlépéshez kapcsolódó adminisztratív formaságokat vezet be.”

Amennyiben Magyarország két hónapon belül nem hoz megfelelő intézkedéseket, a kötelezettségszegési eljárás második szakaszára áttérve a Bizottság indokolással ellátott véleményt küld a magyar hatóságoknak.

 

 
CBCR bejelentési kötelezettség

Értesítjük tisztelt Ügyfeleinket, hogy a NAV-tól való értesülésünk szerint az országonkénti jelentésben (CBC) érintett NEM anyavállalat / kijelölt anyavállalat / jelentéstételre kötelezett magyar csoporttagok az Aktv. 43/O.§-ának (2) bekezdésében előírt, 2017. december 31-ig teljesítendő bejelentési kötelezettségüket a 17T201T jelű formanyomtatványon teljesíthetik majd. Ehhez a nyomtatvány frissítése jelenleg még folyamatban van.

A CBC jelentési kötelezettséggel kapcsolatban bővebb információt a legutóbbi TAX Seminar előadásunk anyagaiban találhatnak: LINK