Taxicsekk juttatása a munkavállalók részére
2020-03-24

Taxicsekk juttatása a munkavállalók részére
 

Vannak sajnos olyan cégek, amelyeknél nem tudják, vagy nem tudják teljeskörűen megoldani a home office-t és így egyes munkavállalóknak ebben a helyzetben is be kell jutniuk a munkahelyükre. Jogos igényük viszont, hogy legalább ne tömegközlekedéssel kényszerüljenek utazni.

Korábban már írtunk arról, hogy kinek lehet 15 Ft/km összegű költségtérítést adni, de mint ahogyan felhívtuk erre a figyelmet, ez csak egy szűk kör. Így merül fel lehetőségként, hogy a dolgozók taxival járjanak munkába, amelyet a munkáltató megtérít (pl. taxicsekkel), ugyanakkor érdemes megnézni, hogy ez a módszer milyen adókötelezettségekkel jár.

Sajnos ebben az esetben bérként fog adózni a taxi-juttatás, így a munkavállalónak 15 % szja-t és 18,5 % egyéni járulékot, míg a munkáltatónak 17,5%-os Szocho-t és 1,5%-os szakképzési hozzájárulást kell fizetnie.

Ezen felül, a taxicsekkre eső áfát nem vonhatja le a cég, ugyanis az Áfa törvényben meghatározott tételes levonási tilalmak között szerepel a taxi szolgáltatás.

Egyetlen esetben van lehetőség adómentesen megtéríteni a taxiköltséget, ha ez hivatali-üzleti utazásra tekintettel történik. Az út hivatali-üzleti jellegének bizonyításánál a bizonyítási teher a kifizetőt terheli.