+36 1 272 7885
hu en

hírek

2019-12-19
Kellemes Karácsonyi Ünnepeket és Boldog Új Évet kívánunk!
Békés, boldog Karácsonyt és sikerekben gazdag új évet kívánunk!
tovább
2019-12-03
Áfacsoport létrehozása - Tényleg megéri?
Áfacsoportok létrehozásának előnyei és hátrányaiMint az szinte mindenki számára ismert, az Európai Unióban Magyarországon a legmagasabb az általános áfakulcs mértéke, minden termékünk és szolgáltatásunk árát terheli ez az adónem. Kevés vigaszt jelenthet az érintetteknek, hogy a forgalmi adózás szabályai miatt a végső adóteher viselője a végfogyasztó lesz, így a közbenső szereplők számára „csak” a hozzáadott érték után kell az adót megfizetni. Ugyanakkor számos esetben a közbenső szereplő..
tovább
2019-11-05
Általános fordított adózást vezet be Csehország
Általános fordított adózást vezet be CsehországA Cseh Köztársaság 2020. január 1-jétől élhet azzal az Európai Unió Tanácsának irányelvében rögzített lehetőséggel, amelyik 2022. június 30-áig lehetővé teszi a17. 500 EUR-t meghaladókizárólag belföldi (csehországi) teljesítésűszolgáltatások és termékértékesítések eseténaz ún. általános fordított adózás bevezetését, amelynek keretében a fenti feltételeknek megfelelő ügyletekben a cseh áfát (Csehországban: DPH) a terméket, szolgáltatást beszerző a..
tovább
2019-10-31
A delaware-i struktúrák vége?
A delaware-i struktúrák vége?Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy olyan állam az Amerikai Egyesült Államokban, amelyik valamilyen kiszámíthatatlan okból igen kedvező feltételeket teremtett az ott letelepedett társaságok számára.A kedvezmények közül kiemelkedett, hogy a Delaware – mert róla van szó, bár Nevada is hasonlóan működik – államban bejegyzett cégeknek nem kellett közzétenni a tényleges tulajdonosukat (benefical owner), és a társaságok nyereségadója is zéró értéket jelentett. ..
tovább
2019-10-29
Részvényjuttatási programok adókötelezettségei - PMXpert kiadvány
Részvényjuttatási programok adókötelezettségeiBizonyára Ön is szembesült már azzal, hogy az utóbbi időben mennyire nehéz megtalálni és hosszútávon megtartani a jólképzett munkaerőt, így az olyan teljesítményösztönzés formákat, mint az értékpapírok, részvények juttatása, vagy az elismert munkavállalói értékpapír juttatási program sem most látja először.Ugyanakkor a részvényjuttatási programok adókötelezettségeinek meghatározása nem egyszerű feladat, ráadásul az elmúlt években több, ezt érintő..
tovább
2019-07-04
A VTSZ és SZJ számok változása július elsejétől
A VTSZ és SZJ számok változása július elsejétőlFelgyorsult és kibővült világunkban az egyes termékek és szolgáltatások köre olyan nagyságrendet jelent, hogy azokat szabad szavas leírással azonosítani lehetetlen. Ezt ismerték fel 50 éve az olyan nagy szervezetek, mint az OECD, a Kereskedelmi Világszervezet, az EU, stb., és így jöttek létre olyan adatbázisok, mint a vámtarifaszám (vtsz. magyarul és TARIC angolul), illetve a TESZOR számok. Ezeknek a számoknak az adó..
tovább
2019-07-04
Amerikai-magyar megállapodás az országonkénti jelentések cseréjéről
Amerikai-magyar megállapodás az országonkénti jelentések cseréjérőlSok - amerikai anyavállalattal rendelkező - magyarországi leányvállalat pénzügyi vezetője aggódhatott tavaly év végén az ún. országonkénti jelentéssel (angolul country-by-country report vagy CbCr) kapcsolatban, mert december 21-éig nem volt érvényes együttműködés a kölcsönös adatcseréről az Amerikai Egyesült Államok és Magyarország között. Ez a hiányosság a magyar felet rendkívül kellemetlen helyzetbe kormányozhatta..
tovább
2019-02-21
Magyarország 2019. január 1-jétől alkalmazható adóegyezményei
Adózói tájékoztató Magyarország 2019. január 1-jétől alkalmazható adóegyezményeiről 2019. január 1-jétől Magyarországnak az alábbi államok viszonylatában van hatályos és alkalmazható adóegyezménye: PMX_adoegyezmeny_orszagok listaja_2019
tovább
2019-01-18
A Vállalkozó és a Mesterséges Intelligencia (AI)
Talán nem túlzás azt állítani, hogy manapság a mesterséges intelligencia (AI) és annak az életünket befolyásoló hatásai az egyik legnépszerűbb és legtöbbet vitatott kérdéskör. A Forrester kutatóintézet már 2017-re mintegy 300%-os növekedést jósolt a mesterséges intelligenciát érintő beruházások mértékére, a Google vezér Sundai Pichai pedig arról beszélt 2016-ban, hogy „az elmúlt 10 évben olyan világot igyekeztünk építeni, amelyben a mobilitás az első, a következő 10 évben azonban olyan világr..
tovább
2019-01-07
Csoportos biztosítások adózása 2019
A béren kívüli és a kifizetői adóteher mellett adható juttatások körének 2019-től hatályba lépő drasztikus korlátozása alapvetően érintette a cégek által a dolgozók javára kötött biztosításokat, ideértve az ún. csoportos biztosításokat is. A kodifikált jogi norma miatt nem egy HR vezető, CFO fejében merült fel az, hogy ezt a jellegű juttatást alapjaiban kell újragondolni, átalakítani, megszüntetni. A PM által 2018. decemberében kibocsátott szakmai tájékoztató azonban komoly segítséget jelent..
tovább
2018-11-22
{pmx} Tax seminar - Adóváltozások 2018 - 2019
A november 21-ei Tax Seminar rendezvényünk során fő témánk volt a Cafetéria 2019-es évet érintő változása, ideértve a kevés, még megmaradt lehetőséget arra, hogyan tudjuk egyszerre motiválni a munkavállalókat és adóelőnyt is kihasználni. Emellett foglalkoztunk még a csoportos adóalanyiság kérdéskörével, kamat levonhatósággal, biztosításokkal, az új, igen komoly változásokat hozó transzferár szabályozással, valamint a mindenkit érintő elektronikus ügyintézésre vonatkozó változásokkal is. ..
tovább
2018-10-19
Kedvező változások a személygépkocsi bérleti (lízing) díjának áfa levonásával kapcsolatban
Az Európai Tanács október 2-án hozott egy határozatot, melyben engedélyezik Magyarország számára, hogy a személygépkocsik bérbevétele esetén a bérleti díjban foglalt előzetesen felszámított általános forgalmi adó, a magáncélú használat aránynak igazolása nélkül is 50%-ban levonható legyen. Miért jelent ez könnyítést a vállalkozások számára? A jelenlegi gyakorlat szerint a személygépkocsik bérbevétele, illetve az Áfa törvény vonatkozásában annak minősülő nyílt végű lízingje esetén a díjban ..
tovább
2018-10-19
PMX Tax Seminar - Meghívó
Kedves Ügyfelünk! Örömmel értesítjük, hogy 2018 második felében is folytatódik a {pmx} tax seminar sorozatunk, melynek következő találkozójára 2018. november 21-én kerül sor   Adóváltozások 2018-2019 címmel.  Az adójogszabály változások eddigi számát tekintve közel sem beszélhetünk olyan sok és nagymértékű változásról, mint a 2017-es év esetében, ugyanakkor egyértelműen vannak nagyobb jelentőséggel bíró kérdések.  Így a soron következő {pmx} Tax Seminar-o..
tovább
2018-09-17
Lényeges, pozitív változások a társasági adó egyik legfrissebb adókedvezményében
Ahogy sokak számára ismert, a 2017-es évben új adókedvezmény került bevezetésre a társasági adó törvényben, amelynek támogatott célja az energetikai hatékonyság növelése, az erre irányuló beruházások támogatása. A kedvezmény lényege, hogy a szükséges igazolásokkal ellátott energetikai beruházások költsége a számviteli eredményen keresztül is csökkenti az adózás előtti eredményt és a társasági adó törvényben meghatározott mértékben magát a kalkulált társasági adót is. Ugyanakkor, a kezdeti lel..
tovább