+36 30 740 7477
hu en

hírek

2021-08-13
Új, áfa analitikára vonatkozó adózói kötelezettség
Új, áfa analitikára vonatkozó adózói kötelezettség - az online értékesítők és egyéb, az OSS rendszert használók részéreÚj adminisztrációs kötelezettség az online értékesítések terénTúlzás nélkül állítható, hogy az elmúlt időszak áfával kapcsolatos híreit a távértékesítéssel, az online vásárlásokkal kapcsolatos új EU-s, 2021. július elsejétől alkalmazandó szabályok uralták. A gazdasági szakportálok, a NAV, a tanácsadó cégek egymással versengve adták ki újabb és újabb összefoglalóikat, mag..
tovább
2021-08-11
Carsharing juttatása cafeteria keretében
Nincs annál nagyszerűbb, minden HR, kommunikációs és pénzügyi igazgató álmát beteljesítő juttatás, mint amikor a cafeteria keretében olyan környezettudatos opciót választhatnak a munkavállalók, amely a vállalati zöld CSR stratégiába is tökéletesen illik és ráadásként adómentes juttatásnak is minősül.Ezt a csodát jelenleg a különböző autómegosztó (carsharing) vállalkozások által a munkáltatóknak kínált megoldás ígéri. Ugyanakkor - nem elvitatva ezen lehetőség HR é..
tovább
2021-08-11
KAMATLEVONÁSI KORLÁT - Szabályok az alultőkésítettségi előírások helyett / mellett
AZ OECD BEPS projekt keretében felülvizsgálatra kerültek a kamatlevonás korlátozására vonatkozó szabályok, és ezekre is tekintettel az Európai Unió a különböző adókikerülési gyakorlatok megakadályozása érdekében 2016. júliusában elfogadta a 2016/1164 Tanácsi Irányelvet (ATAD Irányelv). Az Irányelv újraszabályozta a kamat társasági adóban történő elszámolhatóságának a szabályait is.A kamatlevonhatóságra vonatkozó rendelkezéseket a magyar társasági adójog 2019.01.0..
tovább
2021-02-09
Központi telefonszám megszűnése
Tisztelt Ügyfeleink!Ezúton szeretnénk tájékoztatni Önöket, hogy a koronavírus okozta változások miatt - teljes, illetve részleges home office -  2021.02.17-étől a központi vonalas telefonszámunk megszűnik.Kérjük, hogy adózási kérdésekkel forduljanak az Önökkel közvetlen kapcsolatban álló tanácsadóink valamelyikéhez.Amennyiben tanácsadóink közvetlen elérhetősége nincs meg Önöknek, illetve bármilyen egyéb adminisztrációs és általános ügyben kérjük, keressék irodavezetőnket a +36 30 740 747..
tovább
2020-10-15
Valóban telephelyet keletkeztet, ha a vezető tisztségviselő home office-ban dolgozik?
Valóban telephelyet keletkeztet, ha a vezető tisztségviselő home office-ban dolgozik?A COVID-19 pandémia kapcsán számos különféle hír jelenik meg a médiában attól függően, hogy mi a hír szerzőjének célja, tevékenysége, szándéka. Mivel a COVID-19 jelentősen átrendezte életünk szinte minden dimenzióját, így a hírek között értelemszerűen találhatunk adózási témájúakat is.A közelmúltban például a COVID-19 miatti home office vonatkozásában az iparűzési adó kockázataira hívták fel a figyelmet onlin..
tovább
2020-09-23
Megéri a KATA-s jogviszony 2021-ben? Kiszámoltuk!
Tisztelt Ügyfelünk, Kedves Olvasó!Túlzás nélkül kijelenthetjük, hogy immár közismert tény, hogy 2021.01.01-től jelentősen változni, szigorodni fognak a KATA szabályai. Habár a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (LINK) 7+1 pontos javaslatban igyekszik módosíttatni, finomítani a szabályozást, az Országgyűlés által elfogadott és jelenleg hatályban lévő jogi normák alapján 2021-től az egy megbízótól (kifizetőtől) kapott bevételek 3 millió forint feletti összegére 40 %-os, a kifizetőt terhelő ad..
tovább
2020-05-26
A veszélyhelyzet hatásai a transzferárazásra, avagy amit ma megtehet, holnap már lehet, hogy késő!
A veszélyhelyzet hatásai a transzferárazásra, avagy amit ma megtehet, holnap már lehet, hogy késő!Ugyan még a 2019. adóév transzferár nyilvántartásainak elkészítésének, véglegesítésének időszakában vagyunk, de a veszélyhelyzet ezt a területet sem hagyta érintetlenül.Számos olyan változást hozott a járványügyi helyzet, ami miatt már most foglalkoznunk kell a 2020-as transzferár nyilvántartási kötelezettségekkel is. Utólag ugyanis sokkal nehezebben, vagy nem is produkálhatók majd a szüksége..
tovább
2020-05-07
Minden, amit a beszámolókkal kapcsolatos halasztásról tudni szeretett volna, de...
Minden, amit a beszámolókkal kapcsolatos halasztásról tudni szeretett volna, de...A koronavírus-járvány gazdasági hatásainak mérséklésével összefüggésben a Kormány – előző hírleveleinkben már részletesen ismertetett kivételtől eltekintve – április 22-étől hatályba lépő rendelkezése értelmében az éves beszámolóval kapcsolatos kötelezettségek vonatkozásában halasztási lehetőség áll a beszámoló készítésre kötelezettek rendelkezésére. Annak érdekében, hogy – remélhetően – hasznos, gyak..
tovább
2020-05-07
A SZOCHO csökkentés hatásai - a KIVA-sok egyelőre kimaradnak?
A SZOCHO csökkentés hatásai - a KIVA-sok egyelőre kimaradnak?A 140/2020. Kormányrendelet a szociális hozzájárulási adót érintően is átmenetileg könnyítéseket vezet be 2020. július 1-jétől, illetve 2021. január 1-jétől a veszélyhelyzet megszűnéséig. Fontos információ, hogy tegnap éjjel megjelent a T/10314. számú törvényjavaslat, melynek elfogadása esetén a veszélyhelyzet megszűnését követően is hatályban maradnak az alábbiakban bemutatott, a szociális hozzájárulási adóhoz kapcsolódó kön..
tovább
2020-05-07
Fizetés nélküli szabadság - az orvosi ellátás megmarad!
Fizetés nélküli szabadság - az orvosi ellátás megmarad!Mint ahogy egy korábbi hírlevelünkben beszámoltunk már róla, fizetés nélküli szabadság esetén szünetel a biztosítás, ezért a munkavállalóknak egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetniük, hogy az egészségügyi ellátásra jogosultak maradjanak. A jogalkotók a veszélyhelyzetre tekintettel módosítottak ezen a rendelkezésen, és a veszélyhelyzet idején a fizetés nélküli szabadságon lévő munkavállalók továbbra is jogosultak lesz..
tovább
2020-05-07
SZÉP kártya – emelkedik az értékhatár és csökken az adóterhelése
SZÉP kártya - emelkedik az értékhatár és csökken az adóterheléseA veszélyhelyzetre tekintettel a SZÉP kártya juttatás kedvezményes adózási értékhatárait a 2020. évre, tehát nem csak a veszélyhelyzet idejére, megemelték. Mind a különböző alszámlákra utalható összeg, mind az éves keret megváltozott az alábbiak szerint: szálláshely alszámlán évi 400 ezer forint (225 eFt-ról),vendéglátás alszámlán évi 265 ezer forint (150 eFt-ról),szabadidő alszámlán évi 135 ezer forint (75 eFt-ról)ös..
tovább
2020-04-27
Elektronikus számlázás – megengedőbb értelmezés, egyszerűbb számlaküldés?
Elektronikus számlázás – megengedőbb értelmezés, egyszerűbb számlaküldés?A jelenlegi helyzetben a biztonságos ügyintézést, az ügyfelekkel való kapcsolattartás hatékonyságát jelentősen mértékben megnövelné, ha az elektronikus számlázást szélesebb körben tudnák alkalmazni a vállalkozások. Az eddigi adóhatósági álláspont szigorú értelmezését adta az Áfa törvényben előírt feltételeknek, ugyanakkor a NAV, alkalmazkodva a jelenlegi helyzethez, illetve az „online számlázás, adatszolgáltatás” 2..
tovább
2020-04-23
Megjelent az új Kormányrendelet, mely megadja a már beharangozott éves adókra vonatkozó bevallási, befizetési kötelezettség halasztásának részletszabályait
Megjelent az új Kormányrendelet, mely megadja a már beharangozott éves adókra vonatkozó bevallási, befizetési kötelezettség halasztásának részletszabályaitA társasági adóra, és ehhez kapcsolódóan az innovációs járulékra is vonatkozóan a Kormányrendelet az adóbevallás elkészítésének esedékességét eltolta 2020.09.30-éig, azaz eddig kapnak haladékot a vállalkozások a bevallásuk elkészítésére.Mit is jelent ez a gyakorlatban a vállalkozások részére?Mivel nemcsak a bevallás beküldésére kell gon..
tovább
2020-04-23
Könnyítések a kisebb, speciális adókban
Könnyítések a kisebb, speciális adókban- az EKAER és az online pénztárgépek - Az új típusú koronavírus negatív gazdasági hatásainak ellensúlyozására, ha kissé megkésve is, de a kormányzat reagált és 2020. április 21-én megjelentetett 140/2020-as kormányrendeletében (a továbbiakban: Rendelet) több fronton teszi meg azokat az adózási könnyítéseket, amelyek számos, Magyarországon működő adózót érintenek. Korábban már beszámoltunk a társasági adó és a helyi iparűzési adóval kapcsolatos speci..
tovább
2020-04-23
A veszélyhelyzetre tekintettel a helyi iparűzési adót érintő kedvezmények és következményük
A veszélyhelyzetre tekintettel a helyi iparűzési adót érintő kedvezmények és következményükA Kormány a tegnap kihirdetett 140/2020. (IV. 21.) rendeletével (továbbiakban: Rendelet vagy Kormányrendelet) lehetővé tette, hogy az adózók a veszélyhelyzetre tekintettel a jogszabály 2020. április 22-ei hatálybalépésének napja és 2020. szeptember 30-a között esedékessé váló1. éves és soron kívüli helyi iparűzési adóbevallás-benyújtási kötelezettségüket és az ezzel egyidejűleg teljesítendő 2. adóf..
tovább