hírek

2023-12-01
Elkészült a globális minimumadó kalkulátor
Elkészült a globális minimumadó kalkulátorElkészült a PMX Globális Minimumadó kalkulátora, amelyet az alábbi linken próbálhatnak ki:LINKEmellett több más, a minimumadóval foglalkozó szakmai anyagot is találhatnak a weboldalunk globális minimumadóval foglalkozó menüpontjában, érdemes meglátogatni IDE kattintva.Bármilyen kérdés, kérés esetén a témában jártas szakértőink állnak a rendelkezésükre. Keressék őket az info@pmxconsulting.hu emailcímen.
tovább
2023-11-22
Egyes választási lehetőségek a globális minimumadó rendszerében
Egyes választási lehetőségek a globális minimumadó rendszerébenA legutóbbi cikkünkben az egyes különleges, „extra” adók kezelését tekintettük át a globális minimumadó rendszerében, most pedig megvizsgáljuk - a teljesség igénye nélkül -, hogy milyen választási lehetőségei vannak az adózóknak az adókötelezettségük meghatározásakor az MR és az annak alapján készült, még nem végleges törvényjavaslat szerint.A felsorolás csak példálózó jellegű, figyelemmel arra, hogy az összes lehetőség felsorolás..
tovább
2023-11-06
Egyes különleges, „extra” adók kezelése a globális minimumadó rendszerében
Egyes különleges, „extra” adók kezelése a globális minimumadó rendszerébenAz elmúlt évek legnagyobb hatású módosítását jelenti a globális minimumadó hazai bevezetése. Az OECD 2021. decemberében publikálta BEPS projektjének második pilléreként a globális minimumadó szabályait, valamint az ahhoz tartozó részletes Kommentárjait. Az Európai Bizottság 2022. december 14-én hozta nyilvánosságra irányelveit az uniós multinacionális vállalkozások globális minimum-adószintjének biztosítására. ..
tovább
2023-10-26
„Csoportos” dilemmák cégfelvásárláskor – Áfa és Tao csoportos adóalany értékesítésének kérdései
„Csoportos” dilemmák cégfelvásárláskor– Áfa és Tao csoportos adóalanyértékesítésének kérdései -Számos szakmai anyag született már arról, hogy miért is előnyös az arra jogosult cégcsoportoknak Áfa, és/vagy Tao csoportot alakítani. Kétségtelenül számos előnyt tudnak kiaknázni a cégek a csoportos adóalanyisággal, említhetnénk például a csoportszintű adótervezés lehetőségét, vagy akár az egymás között alkalmazott ügyletek esetében a transzferár dokumentációk készítése alóli felmentést.Kevés szó e..
tovább
2023-10-26
Magántőkealapokból származó jövedelem szociális hozzájárulási adó fizetési kötelezettsége
Magántőkealapokból származó jövedelem szociális hozzájárulási adó fizetési kötelezettségeAhogyan az szélesebb körben ismert, a Kormány 2023. július 1-től hatályos Rendeletével módosította a kamatjövedelmek adózására vonatkozó szabályokat. A Rendelet alapján 2023. július 1. napjával az egyes Szja tv.2 szerinti kamatjövedelmek vonatkozásában felső korlát nélküli szociális hozzájárulási adó fizetési kötelezettséget vezetett be. A gyakorlatban mindez azt jelenti, hogy a kamatjövedelmek tekintetéb..
tovább
2023-08-11
A vagyonkezelő alapítvány és a bizalmi vagyonkezelés új szabályrendszere
A vagyonkezelő alapítvány és a bizalmi vagyonkezelés új szabályrendszereA 2023. szeptember 12-én hatályba lépő, a légitársaságok hozzájárulásáról és egyes adótörvények módosításáról szóló 2023. évi LIX. törvény [továbbiakban: Módosító törvény] alapvetően érinti a vagyonkezelő magánalapítványok és a bizalmi vagyonkezelések egyes adózási szabályait azon konstrukciók esetében is, amelyek már a Módosító törvény hatályba lépése előtt létrejöttek.Mik a módosítás alapvető okai? Kikre és hogyan vonat..
tovább
2023-03-07
Ingyenes szolgáltatásnyújtás alapítványoknak és közhasznú alapítványoknak
Ingyenes szolgáltatásnyújtás alapítványoknak és közhasznú alapítványoknakTérítés nélküli átadásokkal – köznapi értelemben: ingyenes ügyletekkel – számos formában találkozhatunk, beszéljünk akár támogatásról, adományról, juttatásról, térítés nélküli eszközátadásról, vagy térítésmentesen nyújtott szolgáltatásról. Az ingyenes ügyletek adózásban való kezelését komolyan befolyásolja, hogy ki lesz pontosan a juttatásban részesülő fél (pl.: közhasznú szervezet, egyéb szervezet, gazdasági társaság, m..
tovább
2023-02-23
Munkáltatói kölcsönök - kedvezménnyel vagy akár adómentesen?
Munkáltatói kölcsönök - kedvezménnyel vagy akár adómentesen?A jelenlegi gazdasági helyzetben több szempontból is fontos ismerni azokat a lehetőségeket, amelyeken keresztül a munkáltató segíteni, támogatni tudja a munkavállalóit, hiszen a magas kamatkörnyezetben, a csökkenő állami támogatások mellett a munkáltató az általa adható kölcsönök valamelyikével gyors és jelentős segítséget tud nyújtani munkavállalói számára, akár kedvezményesen vagy kamatmentesen is. Legújabb hírlevelünkben a m..
tovább
2023-02-14
Megduplázódott a költségtérítés adómentes része
Megduplázódott a költségtérítés adómentes része- 2023-tól megduplázódott a gépjárművel történő munkába járás költségtérítése -A 16/2023. kormányrendelet az Ukrajna területén fennálló fegyveres konfliktusra, illetve humanitárius katasztrófára tekintettel, valamint ezek magyarországi következményeinek az elhárítása és kezelése érdekében a veszélyhelyzet ideje alatt megemelte a gépjárművel történő munkába járás költségtérítését. Ennek megfelelően a napi munkába járás költségtérítéseként (hazauta..
tovább
2023-01-10
A vagyonkezelő alapítvány, mint bizalmi vagyonkezelő
A vagyonkezelő alapítvány, mint bizalmi vagyonkezelőA családi vagyonkezelő alapítványok magyarországi térnyerése igencsak a rügyfakadás előtti állapotban van, hiszen míg külföldön már 20 - 50 évvel korábban megszületett a magánalapítványi szabályozás, addig hazánkban az új Polgári Törvénykönyv 2014.03.15-ével vezette be azt a lehetőséget, hogy immár – igen szűk körben – az alapító és hozzátartozója is lehetett az alapítvány kedvezményezettje. Az igazi, valódi családi vagyonkezelő magánal..
tovább
2022-12-12
Elektronikus számlák és számviteli bizonylatok kezelése, archiválása
Elektronikus számlák és számviteli bizonylatok kezelése, archiválásaAz Elektronikus számlák és számviteli bizonylatok kezelése, archiválása című korábban már megjelent és az azóta történt és jelenlegi jogszabályváltozásoknak megfelelően módosított, frissített pmXpert összefoglalónkkal célunk, hogy segítséget nyújtsunk az üzleti élet résztvevőinek dokumentumaik, okirataik elektronikus előállításával és archiválásával kapcsolatban.Az említett témával összefüggésben szeretnénk bemutatni, hogy mi..
tovább
2022-12-02
A határon átnyúló átalakulások/beolvadások/kiválások adózási kérdései
CÉG KÜLFÖLDRE „KÖLTÖZÉSE”- avagy a határon átnyúló átalakulások/beolvadások/kiválások adózási kérdései -Számtalan olyan helyzet lehetséges egy cég életében, amikor felmerül, hogy működését másik helyre, másik városba, másik országba vagy akár másik kontinensre helyezze át.Ilyen okok lehetnek például a cég további növekedésének elősegítése, a tőkepiacokhoz való jobb hozzáférés, a tevékenységet jobban támogató jogrendszer, a befektetői szempontból preferált helyszín, de akár az aktuális működés..
tovább
2022-11-11
Közösségen belüli távértékesítés - az OSS-rendszer
Közösségen belüli távértékesítés - az OSS-rendszer rövid összefoglalója2021. július 1-jétől hatályos az e-kereskedelemmel kapcsolatos új áfa-szabályozás. A módosítás értelmében a közösség tagállamaiba történő távértékesítéshez kapcsolódó adóbevallási- és adóbefizetési kötelezettség teljesítéséhez elegendő az OSS-rendszerbe történő regisztráció, jelentős adminisztrációs tehertől mentesítve az adóalanyokat. Összefoglalónkban a közösségi távértékesítés definiálását követően az adózók nagyobb kör..
tovább
2022-11-08
A transzferár-nyilvántartással összefüggő adatszolgáltatási kötelezettség
A transzferár-nyilvántartással összefüggő adatszolgáltatási kötelezettségNyár végén jelentős változások kerültek bele a társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvénybe a transzferár-nyilvántartásokkal és a szokásos piaci ár meghatározással összefüggésben. Eddig a transzferár-nyilvántartásnak háromszintű felépítése volt (cégcsoport mérettől függően), melynek részeként egy fődokumentumot (Master File) és egy helyi dokumentumot (Local File), valamint egy országonkénti..
tovább
2022-07-01
KAMATLEVONÁSI KORLÁT - Szabályok az alultőkésítettségi előírások helyett / mellett - Frissítés
KAMATLEVONÁSI KORLÁT - Szabályok az alultőkésítettségi előírások helyett / mellettAZ OECD BEPS projekt keretében felülvizsgálatra kerültek a kamatlevonás korlátozására vonatkozó szabályok, és ezekre is tekintettel az Európai Unió a különböző adókikerülési gyakorlatok megakadályozása érdekében 2016. júliusában elfogadta a 2016/1164 Tanácsi Irányelvet (ATAD Irányelv). Az Irányelv újraszabályozta a kamat társasági adóban történő elszámolhatóságának a szabályait is.A..
tovább