+36 1 272 7885
hu en

hírek

2019-07-04
A VTSZ és SZJ számok változása július elsejétől
A VTSZ és SZJ számok változása július elsejétőlFelgyorsult és kibővült világunkban az egyes termékek és szolgáltatások köre olyan nagyságrendet jelent, hogy azokat szabad szavas leírással azonosítani lehetetlen. Ezt ismerték fel 50 éve az olyan nagy szervezetek, mint az OECD, a Kereskedelmi Világszervezet, az EU, stb., és így jöttek létre olyan adatbázisok, mint a vámtarifaszám (vtsz. magyarul és TARIC angolul), illetve a TESZOR számok. Ezeknek a számoknak az adó..
tovább
2019-07-04
Amerikai-magyar megállapodás az országonkénti jelentések cseréjéről
Amerikai-magyar megállapodás az országonkénti jelentések cseréjérőlSok - amerikai anyavállalattal rendelkező - magyarországi leányvállalat pénzügyi vezetője aggódhatott tavaly év végén az ún. országonkénti jelentéssel (angolul country-by-country report vagy CbCr) kapcsolatban, mert december 21-éig nem volt érvényes együttműködés a kölcsönös adatcseréről az Amerikai Egyesült Államok és Magyarország között. Ez a hiányosság a magyar felet rendkívül kellemetlen helyzetbe kormányozhatta..
tovább
2019-02-21
Magyarország 2019. január 1-jétől alkalmazható adóegyezményei
Adózói tájékoztató Magyarország 2019. január 1-jétől alkalmazható adóegyezményeiről 2019. január 1-jétől Magyarországnak az alábbi államok viszonylatában van hatályos és alkalmazható adóegyezménye: PMX_adoegyezmeny_orszagok listaja_2019
tovább
2019-01-18
A Vállalkozó és a Mesterséges Intelligencia (AI)
Talán nem túlzás azt állítani, hogy manapság a mesterséges intelligencia (AI) és annak az életünket befolyásoló hatásai az egyik legnépszerűbb és legtöbbet vitatott kérdéskör. A Forrester kutatóintézet már 2017-re mintegy 300%-os növekedést jósolt a mesterséges intelligenciát érintő beruházások mértékére, a Google vezér Sundai Pichai pedig arról beszélt 2016-ban, hogy „az elmúlt 10 évben olyan világot igyekeztünk építeni, amelyben a mobilitás az első, a következő 10 évben azonban olyan világr..
tovább
2019-01-07
Csoportos biztosítások adózása 2019
A béren kívüli és a kifizetői adóteher mellett adható juttatások körének 2019-től hatályba lépő drasztikus korlátozása alapvetően érintette a cégek által a dolgozók javára kötött biztosításokat, ideértve az ún. csoportos biztosításokat is. A kodifikált jogi norma miatt nem egy HR vezető, CFO fejében merült fel az, hogy ezt a jellegű juttatást alapjaiban kell újragondolni, átalakítani, megszüntetni. A PM által 2018. decemberében kibocsátott szakmai tájékoztató azonban komoly segítséget jelent..
tovább
2018-11-22
{pmx} Tax seminar - Adóváltozások 2018 - 2019
A november 21-ei Tax Seminar rendezvényünk során fő témánk volt a Cafetéria 2019-es évet érintő változása, ideértve a kevés, még megmaradt lehetőséget arra, hogyan tudjuk egyszerre motiválni a munkavállalókat és adóelőnyt is kihasználni. Emellett foglalkoztunk még a csoportos adóalanyiság kérdéskörével, kamat levonhatósággal, biztosításokkal, az új, igen komoly változásokat hozó transzferár szabályozással, valamint a mindenkit érintő elektronikus ügyintézésre vonatkozó változásokkal is. ..
tovább
2018-10-19
Kedvező változások a személygépkocsi bérleti (lízing) díjának áfa levonásával kapcsolatban
Az Európai Tanács október 2-án hozott egy határozatot, melyben engedélyezik Magyarország számára, hogy a személygépkocsik bérbevétele esetén a bérleti díjban foglalt előzetesen felszámított általános forgalmi adó, a magáncélú használat aránynak igazolása nélkül is 50%-ban levonható legyen. Miért jelent ez könnyítést a vállalkozások számára? A jelenlegi gyakorlat szerint a személygépkocsik bérbevétele, illetve az Áfa törvény vonatkozásában annak minősülő nyílt végű lízingje esetén a díjban ..
tovább
2018-10-19
PMX Tax Seminar - Meghívó
Kedves Ügyfelünk! Örömmel értesítjük, hogy 2018 második felében is folytatódik a {pmx} tax seminar sorozatunk, melynek következő találkozójára 2018. november 21-én kerül sor   Adóváltozások 2018-2019 címmel.  Az adójogszabály változások eddigi számát tekintve közel sem beszélhetünk olyan sok és nagymértékű változásról, mint a 2017-es év esetében, ugyanakkor egyértelműen vannak nagyobb jelentőséggel bíró kérdések.  Így a soron következő {pmx} Tax Seminar-o..
tovább
2018-09-17
Lényeges, pozitív változások a társasági adó egyik legfrissebb adókedvezményében
Ahogy sokak számára ismert, a 2017-es évben új adókedvezmény került bevezetésre a társasági adó törvényben, amelynek támogatott célja az energetikai hatékonyság növelése, az erre irányuló beruházások támogatása. A kedvezmény lényege, hogy a szükséges igazolásokkal ellátott energetikai beruházások költsége a számviteli eredményen keresztül is csökkenti az adózás előtti eredményt és a társasági adó törvényben meghatározott mértékben magát a kalkulált társasági adót is. Ugyanakkor, a kezdeti lel..
tovább
2018-09-17
Országonkénti jelentések cseréjéről állapodik meg a magyar és az amerikai kormány
Ahogy sok érintett számára már ismert, az OECD az adóalapok védelme és az adófizetési kötelezettségek mesterséges csökkentése ellen 2015-ben létrehozott egy 15 pontból álló akciótervet[1] [a tavalyi adókötelezettségről részletesen ITT írtunk]. Ennek 13-as pontja a transzferár dokumentáció kapcsán egy éves adatszolgáltatási kötelezettséget is előír az érintett multinacionális vállalat [továbbiakban: MV] anyavállalatának, egyes esetekben kapcsolt vállalkozásainak. Ezt az adatszolgáltatási ..
tovább
2018-09-11
Élet a Cafetéria megszűnése után
Miután a nyári adócsomag keretében a Kormány beszántotta a cafetéria juttatások rendszerét, gyakorlatilag a SZÉP kártyákra korlátozva ezen juttatási lehetőséget, hatalmas megoldandó kérdéssel szembesültek a juttatásokért, kompenzációkért felelős vezetők. És jegyezzük meg, van egyfajta csendes csodavárás is, hogy majd az őszi módosítások keretében szépen visszaszivárognak a legfontosabb juttatási elemek és ezzel együtt a juttató által fizetendő adóteher melletti adóztatás lehetősége ..
tovább
2018-08-29
Elektronikus számlák és számviteli bizonylatok kibocsátása, kezelése és archiválása
Míg hazánkban az elektronikus adóigazgatás nyugodt szívvel példaértékűnek mondható akár Európai Uniós, akár globális összehasonlításban (Ügyfélkapu, Ebev, Elektronikus NAV kapcsolattartás stb.), addig az egyik legfontosabb üzleti dokumentum, a számla, illetve általánosságban is a számviteli bizonylatok elektronikus kibocsátásában és befogadásában, archiválásában bizony sereghajtók vagyunk. Az okok nem kis részben a hazai szabályozással vannak összefüggésben, amely látszólag ugyan átvette a v..
tovább
2018-05-03
{pmx} Tax seminar - Új adóeljárási szabályok 2018
Az április 26-ai {pmx} tax seminar keretében a 2018-as évre vonatkozó új adóeljárási szabályokat tekintettük át, természetesen figyelembe véve az Ügyfeleinket leginkább érintő változások listáját. Az előadásunk során szó esett többek között a képviselet formáiról, a Cégkapuról, a különböző bírságokról, az önellenőrzést érintő változásokról, az online számla adatszolgáltatás részleteiről, valamint az adóellenőrzésre vonatkozó változásokról. Ezúton is köszönjük Ügyfeleink megtisztel..
tovább
2018-04-10
Meghívó - TAX SEMINAR - Új adóeljárási szabályok a gyakorlatban 2018
Kedves Ügyfelünk! Örömmel értesítjük, hogy 2018 első felében folytatódik a {pmx} tax seminar sorozatunk, melynek következő találkozójára 2018. április 26-án kerül sor Új adóeljárási szabályok a gyakorlatban 2018  címmel. Bár tapasztalataink szerint az adóeljárásjogi kérdések általában nem tartoznak Ügyfeleink kedvenc témái közé, az adóeljárási szabályok 2018-as újra kodifikálása mégis szükségessé teszi, hogy a legfontosabb változásokat áttekintsük.  ..
tovább